Čačak: Žaliće se na 53 globe

Čačak: Žaliće se na 53 globe

20/03/2019 0 Autor: V.D.

Nezadovoljni radnici Fabrike reznog alata protestovali ispred Privrednog suda

 Foto V. Ilić

NEKOLIKO desetina radnika Fabrike reznog alata (FRA) u utorak je protestovalo ispred zgrade Privrednog suda u Čačku – ovoga puta zbog toga što je njih 53 dobilo novčane kazne od po 10.000 dinara jer su čak 14 puta svojim telima sprečili izvršitelje da uđu u posed Pogona za proizvodnju kugličnih vretena. Podsetimo, radi se o (ne)spornoj naplati duga na ime poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom.

– Rešenja su protivpravna i u zakonskom roku ćemo uložiti žalbe. Što se tiče sudbine pogona, o tome ćemo razgovarati sa rukovodstvom i tražićemo da se postigne dogovor sa kupcem. Mi bismo da nastavimo rad, ali tako da ni kupac ne bude oštećen – istakao je predsednik Industrijskog sindikata Dušan Đelić posle sastanka sa predsednikom suda Zoricom Milivojčević.

S druge strane, ona je demantovala Đelićeve navode i istakla stav da su rešenja doneta u skladu sa Zakonom, ali da još nisu pravosnažna jer nije istekao rok za eventualne žalbe o kojima će odlučivati Veće sudija.

Što se tiče same prodaje objekta FRA, ona tvrdi da u tom slučaju više nema pravnih sredstava kojima bi se radnici borili, pa je jedino rešenje da se postigne dogovor između menadžmenta Fabrike reznog alata i kupca.

UZROK PROBLEMA

INICIJALNI dug Fabrike je nastao 2005, kada je rukovodstvo FRA oglasilo prodaju pogona, pa je firma “Savremena ambalaža” uplatila avans. Nažalost, menadžmnet se kasnije predomislio i nije želeo da proda pogon, ali je novac od avansa potrošen, pa – kada je nesuđeni kupac zatražio da mu se vrati uloženo – nije bilo dovoljno sredstava. Desetak godina kasnije je usledila tužba po kojoj je FRA trebalo da isplati čak 4,6 miliona, na koliko je narastao dug sa kamatama, a pokrenut je i izvršni postupak za halu. Posle trećeg oglašavanja se pojavio zainteresovani kupac, čak je i uknjižen kao vlasnik objekta, ali još ne može da uđe u posed jer mu radnici to ne dozvoljavaju…

izvor: Novosti