Čadež u dvodnevnoj poseti Emiratima

Čadež u dvodnevnoj poseti Emiratima

24/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao član državno-privredne delegacije, danas i sutra boraviće u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde će zvaničnicima i poslovnoj zajednici Dubaija i Abu Dabija predstaviti investicioni i poslovni potencijal Srbije i razgovarati o mogućnostima unapređenja privredne saradnje.

Srpska državno-privredna delegacija putuje u UAE na poziv Privredne komore Dubaija radi učešća u programu “Zemlja u fokusu”.

Izborom za “zemlju u fokusu”, dobila bi priliku da, već ove godine, organizacijom niza događaja i susreta, prezentuje svoju ekonomiju i pojedinačne kompanije potencijalnim partnerima i investitorima.

Beograd, 2. marta 2019. ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 30. decembra 2018. – Premijer Italije Djuzepe Konte posetice u sredu Srbiju sto je prva poseta Kontea nekoj od zemalja regiona i njegova prva bilateralna poseta nekoj evropskoj zemlji tokom ove godine. “Ovo je veoma vazna poseta jer dolazi posle mnogo godina od kad je neki italijanski premijer posetio zvanicno Srbiju. Vazna poseta na politickom, ali i na ekonomskom planu”, napominje predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Cadez. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Srbija će se sledeće godine predstaviti na Svetskoj izložbi EXPO Dubai 2020 čiji je slogan “Connecting Minds, Creating the Future” (“Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”).

Prvog dana posete UAE, Čadež će se sastati s Hamadom Mubarakom Buamimom, predsednikom Privredne komore Dubaija, gde će na poslovnom skupu, pred oko trideset emiratskih kompanija, govoriti o uslovima poslovanja u Srbiji i održati prezentaciju o potencijalima srpskog IT sektora i digitalizaciji srpske privrede.

Razgovaraće i s Tanijem Ahmedom al Zejoudijem, ministrom za klimatske promene i zaštitu životne sredine UAE, o zajedničkim projektima u oblasti ekologije i obnovljivih izvora energije.

U ponedeljak, 25. marta, predsednik PKS će u Abu Dabiju imati sastanke sa Mubarakom Rašidom Hamisom al Mansurijem, guvernerom Centralne banke i direktorom Investicionog fonda Emirata, i Mohamedom Helal al Muhairijem, generalnim direktorom Privredne komore Abu Dabija.

Planirana je i poseta “Mubadali” i razgovor s Halidom Abdulom al Kubaisijem, direktorom Sektora za aeronautiku, obnovljivu energiju i IT ove kompanije, koja u Srbiji realizuje projekat vetroparka Šibuk 1.

Mogućnosti za unapređenje privredne saradnje Srbije i UAE postoje u svim sektorima privređivanja: od agrobiznisa, energetike i ekologije, preko odbrambene i avio industrije, građevinarstva, saobraćaja, turizma i zdravstva do informacionih tehnologija.

izvor: RTV