“Da kupovina bude milina”

“Da kupovina bude milina”

15/03/2019 0 Autor: V.D.

KIKINDA – 

Povodom 15. Marta, Svetskog dana potrošača, u toku je kampanja “Da kupovina bude milina”, koju je pokrenulo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Da li smo kao potrošači dovoljno informisani, edukovani, kakva su iskustva trgovaca i da li na pravi način koristimo podršku i pomoć udruženja za zaštitu prava potrošača – proveravali smo u Kikindi.

Prava potrošača možemo na pravi način iskoristiti pod uslovom da smo dobro informisani i da poštujemo predviđenu proceduru. Kakva su dosadašnja iskustva Kikinđana.

Podizanja svesti potrošača o njihovim pravima podrazumeva da i druga strana ima jasnu sliku svih benefita koje poštovanje tih prava donosi. U maloprodajnim trgovinskim objektima u Kikindi naglašavaju da se zahtevima potrošača uvek izlazi u susret.

S“Potrošači uglavnom znaju bar ona osnovna prava – koliko traje rok za reklamaciju, kada je reklamacija osnovana, a kada nije, te što se toga tiče nemamo problema. Najveći su problemi kada ljudi žele potpuno neosnovano da reklamiraju neku robu, mada i u takvim situacijama mi smo obavezni da pošaljemo reklamaciju, a ovlašćeni servis odlučuje da li je ta reklamacija zaista i osnovana“, rekao je Nikola Savić, prodavac u maloprodajnom trgovinskom objektu tehničke robe.

Kikindsko Udruženje potrošača vrlo je agilno u nastojanjima da pruži pravu informaciju, da savetuje i posreduje u ostvarivanju potrošačkih prava. Uz još nekoliko partnerskih organizacija, odnedavno je u funkciji i kol centar:

“Nama je svaki dan Svetski dan zaštite potrošačkih prava. Potrošači nam se javljaju na dnevnom nivou, primamo pozive preko kol centra. Podržavamo svaku ideju koja može da unapredi prava potrošača. Već godinama unazad, analize pokazuju da su najučestalije reklamacije koje se odnose na obuću, tehničku robu i svesni smo da tu ima još dosta problema“, izjavio je Darko Cvijan, predsednik UPOK.

Prema najavama iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Nacionalni registar za prigovore potrošača, kao i novi propisi koje Ministarstvo priprema, trebalo bi znatno da doprinesu unapređenju ove oblasti.

Izvor: RTV