Da li je Bregzit “izmakao kontroli”?

Da li je Bregzit “izmakao kontroli”?

14/03/2019 0 Autor: V.D.

LONDON – 

Evropska i svetska javnost sa pažnjom prati britanski parlament koji će treći dan zaredom glasati o odlaganju Bregzita. Nakon dve rasprave jasno je šta Velika Britanija ne želi. Ne želi Bregzit sa postignutim dogovorom i ne želi da izađe bez dogovora. Ipak, tvrdi Bregzit je još moguć, kao i sve druge opcije izlaska i ostanka Ujedinjenog kraljevstva u uniji.

Neizvesnost je reč koja se najčešće čuje u Velikoj Britanij, a gotovo niko sa sigurnošću ne može da kaže hoće li, kada i pod kojim uslovima biti Bregzita. Premijerka Tereza Mej sprema se da treći put za tri dana u Donjem domu dobije podršku za svoj put i sporazum koji je ispregovaran. Isti onaj koji je već dva puta odbijen u parlamnetu i onaj za koji Brisel kaže da je jedini moguć.

Nakon što su poslanici izglasali da neće biti Bregzita bez dogovora, premijerka traži odlaganje za još neutvrđen datum. Kraći rok najverovatnije je 30. jun, i to ukoliko poslanici do 20. marta, kada samit Evropske unije prihvati sporazum ili na duži period, ukoliko za dogovor ni treći put ne bude većine u Vestminsteru.

“Treba da bude jasno da produženje roka nije bila opcija koju je vlada želela. Verujemo da smo ispregovarali dobar sporazum koji bi omogućio da poštujući rezultate referenduma napustimo Evropu 29. marta. Moramo da odlučimo na koliko tražimo odlaganje pre Saveta ministara Evrpske unije koji je zakazan za naredni vikend”, kazao je Dajvid Lidington, ministar u kabinetu premijera.

Nijedan put Bregzita sada nije nemoguć, čak ni onaj o napuštanju Unije bez dogovora. Potpredsednik Evropskog pokrata Aleksandar Simurdić kaže za RTV da je Bregzit izmakao kontroli, ali i da je Evropa pokazala izuzetnu sabornost po tom pitanju. Simurdić ističe i da ni opcija novog referenduma sada nije nemoguća, mada je i dalje malo verovatna i da je najizglednije kratkoročno odlaganje.

“Tereza Mej pominje mogućnost 3 meseca, portparol Bregzita Faraž misli da je to godinu dana, ono što je iz Evrope najizglednije jeste da bi to bilo najviše 50 dana do izbora za Evroropski parlament, jer u suprotnom dolazimo u jednu paradoksalnu situaciju da sa jedne strane Ujedinjeno kraljevstvo učestvuje u izborima za Evropski parlament, dok je u isto vreme u procesu izlaska iz Evropske unije”, saopštio je Simurdić.

Haos koji je kreiran, britanski paralament mogao bi se stišati večerašnjim glasanjem, ali konci nisu samo u rukama Londona, jer kakav god plan usvoje, on mora da dobije i saglasnost 27-članica Unije, a Briselu je, bar tako izgleda, prilično dozlogrdilo da sluša samo o tome šta Britanici ne žele.

“U ovom trenutku se nameće opcija da će Velika Britanija da zatraži odlaganje sa jedne strane, a sa druge strane na to treba saglasnost da da Evropska unija koja je čini mi se pokazala jednu možda neočekivanu saglasnost ili složnost kada je o sporazumu reč. Taj sporazum sa punih 585 strana čini se da je negde doživeo svoj krah i pre nego što je ušao u britanski parlament koji se o njemu izjašnjavao u protekla 2 meseca. Severno-irski poslanici su u startu bili zgroženi zbog čuvenog irskog pitanja odnosno pitanja koje je čini se prekrilo sve druge probleme i izazove koje izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije sa sobom nosi. Škotski poslanici, ne iz istih razloga, nego samom činjenicom da sporazum predviđa izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, laburisti negde podeljeni, nazvali su sporazum sklepanim, a vladajuća partija sa nizom frakcija u nekoliko talasa odolevala je predlozima Tereze Mej. I vidimo da uprkos vladajućoj većini taj sporazum nije prihvaćen. Tako da možemo negde sa jedne strane reći ili posmatrati da je Tereza Mej poražena, da su Evropska unija i njen glavni pregovarač Mišel Barnije pobednici pregovora, ali negde stara diplomatska misao kaže da je najbolji sporazum onaj u kojem ni jedna strana nije u potpunosti zadovoljna. Dodatno ne samo da ni jedna strana nije u potpunosti zadovoljna nego se čini da shodno novoj modernoj evropskoj politici, taj sporazum gura većinu problema pod tepih”, dodao je Aleksandar Simurdić.

Britanski poslanici izglasali odlaganje Bregzita

Britanski poslanici danas su glasali za odlaganje Bregzita, samo 15 dana pre nego što je bilo predviđeno da Velika Britanija napusti Evropsku uniju.

Donji dom parlamenta je sa 412 glasova izglasao odlaganje, dok su 202 poslanika bila protiv, javio je AP.

Na taj način je bar na tri meseca odloženo britansko napuštanje EU.

Nakon ovakvog glasanja, vlada konzervativaca premijerke Tereze Mej biće obavezna da zatraži odlaganje Bregzita do 30. juna, ukoliko britanski parlament naredne sedmice odobri sporazum Britanije i EU o napuštanju Unije.

Poslanici su već dva puta odbacili sporazum između Mejove i Brisela o Bregzitu, i ako bi to učinili i treći put, vlada navodi da Britaniju čeka mnogo duže odlaganje Bregzita.

Bilo kakvo odlaganje Bregzita mora odobriti svih 27 članica EU.

EK: Britanija će morati da opravda odlaganje Bregzita

Evropska komisija saopštila je večeras da će Britanija morati da opravda bilo kakav zahtev za odlaganje Bregzita, dok će se evropski lideri pre svega voditi idejom da ne bude nikakvih ometanja u evropskim institucijama dok se taj zahtev razmatra.

“Zahtev za produženje Člana 50. zahteva jednoglasnu saglasnost svih 27 država članica”, saopšteno je iz Evropske komisije u reagovanju na glasanje u britanskom parlamentu, čiji su poslanici zatražili odlaganje Bregzita, prenosi Rojters.

Evropska komisija će održati sastanke idućeg četvrtka i petka, a pojedini evropski lideri su saopštili da Britanija mora da napusti EU pre izbora za Evropski parlament u maju ili, ukoliko se Bregzit odloži, da u njima učestvuje, kako legitimnost izbora ne bi bila dovedena u pitanje.

Izvor: RTV