Dačić: Na Balkanu sindrom malih razlika, a velikih konflikata

Dačić: Na Balkanu sindrom malih razlika, a velikih konflikata

13/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da niko ne može tačno reći da li će Srbija postati članica EU do 2025. godine što je Žan Klod Junker spomenuo kao orijentacioni termin za ulazak naše zemlje u Uniju.

Dačić je naveo da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći, administrativno i politički u smislu sprovođenja reformi, da bude spremna za članstvo, i dodao da će to zavisiti i od same EU.

“To će mnogo zavisiti i od prevazilaženja problema u samoj EU izazvanih Bregzitom ali i nekim drugim procesima, odnosno mišljenjima javnog mnjenja koje nije previše raspoloženo za proširenje”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja studenata Diplomatske akademije iz Beča kojima je održao predavanje u MIP-u.

Bečki student, poreklom iz Hrvatske upitao je srpskog šefa diplomatije da li smatra da će Hrvatska Srbiji na evropskom putu biti saradnik ili joj može otežati put, kao što se dešavalo u slučaju Slovenije i Hrvatske, a Dačić je odgovorio da su retko kada susedi u dobrim odnosima te da je to na Balkanu “sindrom malih razlika, a velikih konflikata”.

“Stalno govorim da nemamo bliže jedne drugima tako da umesto na sve sukobe razlike i probleme trebalo bi akcenat staviti na to da se bolje slažemo. Mislim da odnosi sa Hrvatskom treba da se razvijaju u tom pravcu, da definišemo probleme i rešavamo ih ali da imamo koliko je god moguć dobre odnose za sadašnjost i budućnost”, rekao je Dačić.

Podsetio je da će Hrvatska sledeće godine predsedavati Uniji te da očekuje da se taj period iskoristi da se srpsko-hrvatski odnosi stabilizuju.

“Niko ne može da me ubedi da se Nemci, Francuzi i Englezi vole onoliko koliko pokazuju, ali, ako su oni mogli da naprave Uniju čelika možemo i mi da osnažimo čitav naš region”, kazao je Dačić.

Ministar je ispričao da kada u svetu tokom radnih putovanja sretne nekog Hrvata ili Albanca, pozdrave se kao da su braća, a ministar je pozvao sve u regionu da to čine i ovde na Balkanu.

U Srebrenici počinjen zločin, Srbi nisu genocidan narod

“Ne bi bilo istorijski pravedno da posle svega što se dešavalo na teritoriji Evrope u 20. veku jedino srpski narod bude obeležen kao genocidan”, izjavio je Dačić i dodao da Srbija priznaje da je u Srebrenici počinjen zločin, ali da je protiv politizacije termina genocid.

Šef srpske diplomatije je to rekao odgovarajući na pitanje austrijskog studenta sa Diplomatske akademije iz Beča kojima je u Ministarstvu spoljnih poslova održao predavanje, a koji ga je pitao zašto se Srbija ne ponaša u skladu sa međunarodnim pravom ne priznajući da je u Srebrenici počinjen genocid.

Dačić je kazao da se pitanje termina genocida veoma politizuje i zloupotrebljava i da je Srbija baš zato veoma oprezna kada su u pitanju ti termini.

“Nesumnjivo je da su u Srebrenici počinjeni zločini i mi ih nikada nismo osporavali. Parlament je doneo deklaraciju gde je prihvatio presudu Međunarodnog suda, ali osuđuje i sve druge zločine protiv Srba. Ne možete se obazirati na osudu samo jednog zločina, a da ne osudite i zločine protiv Srba koji su se desili na tom prostoru i koji su prethodili tom zločinu”, kazao je Dačić.

Podsetio je i da je ta zona bila pod zaštitom UN-a i upitao ko je odgovoran za to.

Navodeći da je Sud odbacio odgovornost Srbije, šef srpske diplomatije je kazao da je genocid organizovana akcija države prema pripadnicima jedne zajednice protiv koje se preduzimaju mere u cilju njenog uništenja.

“Ne možete na teritoriji jedne opštine da sprovedete genocid uzimajući u obzir celu BiH”, kazao je.

Istakao je da poštuje svaku žrtvu i dodao da su činjeni mnogo veći zločini u našoj istoriji koji nisu proglašeni genocidom, uključujući i zločine nad više stotina hiljada Srba koji su pobijeni u koncentracionim logorima za vreme ustaške države.

“Pitanje genocida nije postojalo pre Drugog svetskog rata u pravnoj teoriji, ali sada mnoge zemlje u svetu donose rezolucije genocida Turaka prema Jermenima i ako se to desilo davno, pre nego što je termin genocida uveden u pravnu terminologiju”, naveo je.

Podsetio je da je u Prvom svetskom ratu ubijeno 28 odsto srpskog stanovništva, navodeći da je to više od milion ljudi.

“I sada ćete vi da me pitate za genocid, o tome što se desilo u situaciji u Srebrenici”, istakao je Dačić.

Ističe da je Srbija osudila taj zločin na način na koji je on definisan presudom Međunarodnog suda pravde.

“Ovo je pokušaj da se Srbi učine genocidnim narodom, a rezultat svega toga je da je u Sarajevu živelo 150.000 Srba, sada ih ima manje od 10.000, u Hrvatskoj je živelo 560.000 Srba, sada ih ima 180.000, u Prištini je živelo više od 40.000 sada ih ima manje od 100. Kada neki narod vrši genocid, kada je vršen Holokaust prema Jevrejima, Jevreja je bilo manje na kraju, a ne Nemaca. Ovde nešto nije u redu”, naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao da svako ko je pravio zločine treba da odgovara, ali da je Srbija protiv politizacije pojma i termina i upotrebe takvih izraza koji bacaju kolektivnu krivicu na jedan narod.

Daleko smo od opasnosti po nestabilnost u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda i dva entiteta, a zajednički interes je da se sačuva stabilnost u BiH, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji smatra da u toj zemlji nema opasnosti po nestabilnost, uprkos svim problemima koji postoje.

Odgovarajući na pitanja novinara Diplomatske akademije iz Beča, Dačić je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali istovremeno se zalaže za sva prava srpskog naroda, kao konstitutivnog i ne, kako je rekao, samo srpskog, već i druga dva konstitutivna naroda u oba entiteta BiH.

Govoreći o situaciji u vezi vojske BiH, Dačić je rekao da ta tema nije deo Dejtonskog sporazuma, već da su odluke o oružanim snagama te države donete kasnije, nakon potpisivanja mirovnog sporazuma.

“Naš zajednički interes je da se sačuvamo stabilnost u BiH. Ne bih mogao da kažem da su izjave (Željka) Komšića ili bošnjačkih predstavnika bile mnogo konstruktivnije u odnosu na Srbiju ili srpski narod i zato treba da se shvati da je BiH zajednička država tri naroda i dva entiteta”, kazao je Dačić.

Srbija se suočava sa dvostrukim standardima Zapada

Srbija se konstantno suočava sa dvostrukim standardima Zapada zbog svojih odnosa sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u nedavnom intervjuu za rusku televiziju RT.

Dačić je tom prilikom rekao da očekuje dodatne pritiske na našu zemlju zbog odnosa sa Kinom, ali ocenjuje da je to već postalo normalno i uobičajeno.

Šef srpske diplomatije je, međutim, naglasio da je Srbija otporna na pritiske.

“Oni imaju primedbe na sve. Ukinemo vize za Kinu, Zapad je protiv. Ukinemo vize za Indiju i Indoneziju, Zapad je protiv. Ukinemo vize sa Rusijom, oni su protiv. Sada potpisujemo dogovor o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, oni imaju primedbe”, rekao je Dačić za RT, u intervjuu objavljenom krajem aprila.

On je, međutim, naglasio da je problem samo kada Srbija uspostavlja prijateljske odnose, dok, kako je naveo, Zapad nema ništa protiv kada su Hrvatska, Mađarska ili Nemačka prijatelji sa Kinom.

“To su dvostruki standardi. Isto je sa Nemcima i severnoevropskim zemljama koje mogu da koriste ruski gas iz Severnog toka, ali Srbi ne bi trebalo da koriste ruski gas, jer će ih on ošamutiti. Nemačku i druge neće. To su dvostruki standardi, ali mi živimo s njima konstantno”, rekao je Dačić.

Upitan da li je siguran da Turski tok neće zadesiti ista sudbina kao i Južni tok, Dačić je rekao da su kompanije koje će graditi infrastrukturu i distribuirati gas sada drugačije organizovane.

“Ipak, potpuno sam saglasan da postoji veliki pritisak, svi su radili protiv Južnog toka. S druge strane, šta je posledica toga… Sada se Turska pridružila projektu, sada se zove Turski tok. Srbija je završila svu papirologiju, izgradnja gasovoda u dužini od 400 kilometara je već počela u našoj zemlji. Nadam se da će sve u Bugarskoj biti u redu, da neće biti prepreka ovog puta. Naravno, to je glavni razlog za politički pritisak na Srbiju, ali niko drugi nam ne nudi gas”, rekao je Dačić.

On je međutim, naglasio da je Srbiji potreban gas kako bi obezbedila grejanje svojim građanima i kako bi funkcionisala industrija.

“Oni nam ne mogu nuditi prazna obećanja. Sve sami razgovori, ali nema gasa”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova podsetio je da su SAD ponudile isporuku tečnog gasa preko terminala na ostrvu Krk u Hrvatskoj.

“Ipak, to ne postoji, postoje neki planovi da se izgradi ova infastruktura, ali se to još nije dogodilo. Srbija sada dobija gas samo preko Ukrajine i kada Rusija zatvori taj gasovod, odakle bi trebalo da dobijamo gas?”, upitao je Dačić.

On je dodao da je Srbija navikla na pritiske i dvostruke standarde.

“Srbija ne podleže pritisku, ali treba obratiti pažnju na druge zemlje”, poručio je šef srpske diplomatije.

izvor: RTV