Dačić: Upad na sever u fokusu u Bratislavi, EU da preduzme mere

Dačić: Upad na sever u fokusu u Bratislavi, EU da preduzme mere

28/05/2019 0 Autor: V.D.

BRATISLAVA – 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je ministrima spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana na sastanku u Bratislavi preneo da je Srbija zabrinuta zbog situacije na KiM i čvrsto rešena da zaštiti svoj narod.

Dačić je rekao da je upad prištinskih snaga na sever KiM bio jedna od glavnih tema na sastanku u Bratislavi.

Većina učesnika skupa izrazila je, kaže ministar, veliku zabrinutost, uključujući direktorku za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajnhorst.

“Ona (Ajnhorst) je i sama rekla da ju je predsednik Vučić danas zvao sa željom da ona to prenese svim ostalim faktorima, a pošto je ona posrednik u dijalogu, bilo je vrlo bitno da se zna da je Srbija čvrsto rešena da zaštiti svoj narod na KiM”, rekao je Dačić.

On je dodao da je na sastanku preneo reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ono što je jednoglasno podržano u Skupštini Srbije i što je stav Vlade Srbije – da Srbija neće dozvoliti maltretiranje i napad na svoj narod koji živi na KiM. Šef srpske diplomatije ocenio je da nas ovakvi incidenti, kao što je upad Rosu na sever KiM, udaljavaju od suštine dijaloga.

“Preneo sam našu zabrinutost i naše ogorčenje i našu čvrstu rešenost da pošaljemo jasnu poruku EU i zapadnim partnerima da moraju da preduzmu sve mere da se kosovske snage bezbednosti što pre povuku sa severa Kosova”, rekao je ministar.

“Srbija želi dijalog. Mi želimo da taj dijalog posluži da nađemo kompromisna rešenja i da učinimo nešto što je dobro za naše naroda u regionu, ali šest godina je prošlo od Briselskog sporazuma, koji je proglašavan u to vreme istorijskim sporazumom, a mi stalno imamo, jedan za drugim, neke nove incidente”, rekao je Dačić.

Ti incidenti, kako je naglasio, pokrivaju tragove nesprovođenja Briselskog sporazuma, kao što je njegova implementacija u slučaju formiranja Zajednice srpskih opština i dogovor na koji način kosovske bezbednosne snaga mogu da dolaze na sever KiM.

Dačić je naglasio da prištinske snage mogu da dolaze na sever KiM uz obaveštenje Kfora i lokalnih gradonačelnika iz redova Srba.

“Veoma smo zabrinuti zbog ovoga što se dešava na KiM i preneli smo tu svoju zabrinutost i rešenost da ćemo zaštiti svoj narod ako to bude potrebno”, poručio je Dačić.

Dačić: Srbija za dijalog, ne smemo dozvoliti jednostrane akcije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Bratislavi da jednostrane akcije, poput današnjeg hapšenja na severu KiM, ne smeju da se dozvole i poručio da bi Beograd i Priština trebalo da se vrate dijalogu.

“Srbija je upozorila međunarodne snage i međunarodnu zajednicu da imaju obavezu da zaštite građane na severu KiM i upozorila je da ukoliko dođe do eskalacije ne treba da nas teraju da mi preduzimamo mere za zaštitu građana, jer mi to ne želimo. Želimo mir i nastavak dijaloga”, rekao je Dačić.

On je u Bratislavi, gde je učestvovao na godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, ukazao na to da je današnja akcija Rosu dovela do hapšenja oko 20 osoba, u prisustvu više od 70 borbenih vozila što je, kako je naglasio, izazvalo “veliki nemir”.

“Došlo je do upotrebe prekomerne sile i pucanja, a ima i ranjenih. Mislimo da je to nešto što nam nije potrebno”, rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da je dobro da su se snage ROSU povukle sa severa KiM.

“Te jednostrane akte ne smemo da imamo ni sa jedne strane i treba da se vratimo dijalogu. Treba da se ukinu takse i da se vratimo implementaciji Briselskog sporazuma”, rekao je Dačić.

Podsetio je i da je, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, dogovoren mehanizam međusobnog obaveštavanja.

“O tome smo razgovarali u sedištu NATO-a Hašim Tači, Ketrin Ešton i ja kao potpisnici (Briselskog sporazuma), a bio je tu i Aleksandar Vučić, tada predsednik vlade”, istakao je Dačić.

izvor: RTV