Đorđević: Novi pogrom Srba se više nikada neće dogoditi

Đorđević: Novi pogrom Srba se više nikada neće dogoditi

17/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Komemorativnom akademijom, večeras je u Narodnom pozorištu u Beogradu obeležen Dan sećanja na 17. mart 2004 – Pogrom na Kosovu i Metohiji, uz poruku ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića da Srbija ima kapacitet da u svakom trenutku odbrani sve svoje građane i da se neki novi pogrom nad srpskim stanovništvom na KiM više nikada neće dogoditi.

“Događaji koji su pre tačno 15 godina odigrali na KiM, odnosno pogrom nad srpskim stanovništvom pokrajine, paljenje njihove imovine i uništavanje duhovne baštine SPC od prvorazrednog kulturnog značaja, nisu nažalost označili kraj neprijateljske politike koju predstavnici privremenih vlasti u Prištini vode prema Srbiji i prema svim sugrađanima srpske nacionalnosti”, rekao je Đorđević.

epa00156262 Smoke rises from a smouldering Orthodox church, after it was burned by ethnic Albanians during a demonstrationin central Pristina, Kosovo, Friday 19 March 2004. The United Nations Security Council demanded an immediate halt to ‘large scale inter-ethnic violence’ in Kosovo that has left 31 people dead and 500 wounded. EPA/VALDRIN XHEMAJ

On je istakao da je pored baštine SPC, industrijskih i privrednih postrojenja, čiji je osnivač, investitor i vlasnik država Srbija, kao i bezbednosti srpskog stanovništva na KiM, ugroženo i albansko stanovništvo koje, kako je naveo, ne u tako manjoj meri trpi represiju i teror privremenih prištinskih vlasti, odnosno ratnog rukovodstva tzv. OVK.

Ukazao je i da je “takozvano nezavisno Kosovo” glavno čvorište u Evropi i jedno od najvećih u svetu za organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i belim robljem i gde ljudski život ne predstavlja nikakvu vrednost

S druge stane, kako je naglasio, Srbija poštuje sve svoje državljane, bez obzira na njihovu etničku i versku pripadnost i poreklo i prihvata sve građane i građanke KiM.

Međutim, dodao je Đorđević, Srbija ne prihvata ratne lidera kosovskih Albanaca i insistira na tome da se svi njihovi zločini istraže i adekvatno kazne.

On je istakao da najbolji dokaz da takozvano Kosovo, i pored svestrane logističke podrške dela međunarodne zajednice, ne može da bude suverena država, pružaju upravo predstavnici privremenih vlasti u Prištini, odnosno pripadnici ratnog političkog krila terorističke OVK, koji se od 1999. do danas, kao članovi jedne te iste vojne hunte, smenjuju na njihovom čelu.

On je podsetio da privremene vlasti u Prištini punih šest godina odbijaju da sprovedu odredbu iz Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, te da šalju jasnu poruku da nemaju političku volju da sprovedu u delo obaveze preduzete međunarodnim ugovorima.

“Time su osporili ne autoritet Republike Srbije, jer je Beograd već odavno svestan da je reč fanatičnih separatista nema nikakvu vrednost i težinu, već su se narugali posredničkoj ulozi visokih predstavnika EU i jasno demonstrirali da odbacuju evropsku povelju o lokalnoj samoupravi”, rekao je Đorđević.

On je podsetio da je Srbija blokirala prijem tzv. Kosova u Unesko 2015. godine i obesmislila napor privremenih vlasti u Prištini da ponovo apliciraju za prijem 2017. godini.

“Očigledno da njihova namera da srpske spomenike kulture na KiM lažno predstave kao albansku duhovnu baštinu, da bi, kad bi stekli vlasništvo nad njima, mogli na suptilnije načine da dovrše devastaciju srednjevekovnih srpskih crkava i manastira, što su činili 2004. kada su ih rušili i palili pred televizijskim kamerama”, rekao je Đorđević.

Podsetio je i na uporno insistiranje privremenih vlasti u Prištini da tzv. Kosovo postane članica Interpola, što je, kako je ocenio, motivisano njihovom “paničnom žurbom da svoje kriminalne aktivnosti pretoče u legalne tokove i unište preostale dokaze o ratnim zločina OVK pre nego što Specijalni sud za ratne zločine na KiM počne da sprovodi istražne procese i da odmotava klupko zamršene povezanosti, separatističke politike i organizovanog kriminala na KiM”.

Đorđević je istakao i da su, nakon što je Vlada Srbije sprečila prijem tzv. Kosova u Interpol, privremene vlasti u Prištini sprovele “još jednu neodgovornu i nerazumnu meru” uvodeći takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

“Za punih 15 godina, koliko je proteklo od pogroma nad srpskim stanovništvom i uništavanjem srpskih svetinja na KiM, do uvođenja taksi na srpske proizvode i usvajanja platforme za pregovore, privremene vlasti u Prištini neprekidno su dokazivale da je jedini kontinuitet koji su u stanju da ostvare u praksi kontinuitet mržnje, destrukcije, diskriminacije, kriminala, straha, neslobode i represije nad građanima”, ocenio je Đorđević.

On je pozdravio nedavnu izjavu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini koja je, kako je ocenio, nedvosmisleno stavila do znanja da svaki dogovor za okončanje spora između Prištine i Beograda mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i pravosnažnim odlukama UN.

Đorđević je dodao da je produžetak razgovora moguć u svakom trenutku čim privremene vlasti u Prištini povuku “besmislenu i neodgovornu odluku o taksama”.

On je podsetio na reči predsednika Aleksandra Vučića da Srbija ima kapacitet da u svakom trenutku odbrani sve svoje građane i da se neki novi pogrom nad srpskim stanovništvom na KiM, neka nova “Oluja” ili “Bljesak”, ili neki novi Jasenovac, više se nikada neće dogoditi.

Na početku akademije izvedena je himna Srbije “Bože pravde”.

Prisutni su potom uživali u muzičko scenskoj poemi posvećenoj KiM, čiji je autor Ivana Žigon, a kompozitor Predrag Radosavljević.

izvor:RTV