Drecun: Na poruke mira Priština odgovara porukom rata

Drecun: Na poruke mira Priština odgovara porukom rata

28/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da su Albanci pažljivo birali trenutak za brutalnu akciju na severu KiM kojom, ocenjuje, šalju poruku da ne žele nastavak dijaloga i da im je cilj da izazovu Srbiju na oružanu akciju.

“Ova brutalna upotreba sile zapravo provocira, pokazuje želju Albanaca da se izazovu teži sukobi sa srpskim narodom na severu KiM i da se isprovocira oružana reakcija Srbije, ne bi li se onda prebacila odgovornost za to što nema nastavka dijaloga na Srbiju i stvorili uslovi opravdanja za proglašenje ujedinjenja Kosova i Albanije”, rekao je Drecun na RTS povodom akcije ROSU na sever KiM.

Beograd, 5. marta 2019. ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 14. marta 2017 – Nema resenja za Kosmet bez Srbije i ako neko misli da eventualnim proglasenjem ujedinjenja Kosova i Albanije, stvaranjem te velike Albanije moze da resi kosmetski problem, taj je u zabludi, ocenio je danas predsednik skupstinskog odbora za KiM Milovan Drecun. FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bg *** Local Caption ***

On je istakao da je bitno sačuvati jedinstvo Srba i pozvao na snažne diplomatske aktivnosti kako situacija ne bi eskalirala.

“Iako smo očekivali takvu akciju Prištine očigledno su Albanci pažljivo birali trenutak kada zaseda Skupština Srbije i kada šalje poruku da sve probleme treba rešavati mirnim putem, da treba nastaviti dijalog i da treba stvoriti uslove za istorijsko pomirenje između Srba i Albanaca. Na našu poruku mira oni odgovaraju porukom rata”, navodi predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Naglasio je da je juče na sednici u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti novi pogrom nad Srbima na KiM, uprkos činjenici da se tamo nalaze NATO snage u sastavu Kfora.

“Srbija šalje poruku da srpski narod ne sme da bude predmet ugrožavanja, ugrožavanja njegove bezbednosti od strane specijalnih jedinica, na taj način što je predsednik naredio punu borbenu gotovost Vojske”, navodi Drecun.

Istakao je da Kfor nije trebalo da dozvoli brutalnu upotrebu sile i dodao da je u ovoj situaciji jako bitno očuvati jedinstvo Srba i da se deluje u čvrstoj koordinaciji i dogovoru sa Beogradom.

“Srpski narod ne sme da dozvoli da bude isprovociran, da dođe do nekih ozbiljnijih sukoba, do primene nasilja od strane Prištine, da se ne da povod za tako nešto, da ne bi onda odgovornost bila prebačena na srpsku stranu, jer oni očigledno to žele da urade”, ocenjuje Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM dodaje da je situacija jako ozbiljna i rizična zbog mogućnosti da eskalira dalje, i kako kaže, može da ima veoma teške posledice.

Ružić: Provokacija i frustracija političkog establišmenta Prištine

Upad specijalnih jedinica ROSU i hapšenje Srba predstavlja provokaciju i jasno pokazuje frustraciju političkog establišmenta u Prištini nakon jučerašnjeg govora predsednika Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

“Nadam se da će prevladati solidarnost naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji. Jasno je i indikativno da se radi o provokaciji nakon iskrenog i briljantnog govora predsednika Vučića juče u parlamentu”, rekao je Ružić za TV Prva.

On je istakao da je to itekako moglo da isprovocira politički establišment u Prištini.

“Radi se frustraciji političkog establišmenta u Prištini koji ne razume duh vremena i nisu svesni šta čine kao što sto učinili i sa uvođenjem anticivilizacijskih taksi. Moramo da pokažemo smirenost, ali i odlučnost”, rekao je Ružić.

On je rekao da je predsednik Vučić pokazao odlučnost time što je pozvao međunarodnu zajednicu, pre svega zapadne partnere, da urazume politički establišment u Prištini i time što je borbena gotovost podignuta na viši nivo.

Takođe je istakao da to što je Vučić kazao da nećemo dozvoliti više nikada da se desi bilo kakav pogrom ili novi Bljesak ili Oluja “poruka koja nije pucanje prazne puške”.

“Predsednik Vučić je pozvao na pomirenje dva naroda i na iskren i otvoren način je govorio o onome što sledi nama i Albancima u budućnosti i pozvao na pomirenje dva naroda koji će biti najbrojniji i to je izazvalo nervozu. To je ono sto nalaže onima koji su u prištinskom establišmentu da reaguju nervozno i zato su uradili ovo jutros”, rekao je Ružić.

Upitan o izjavama o pokretanju inicijative predsednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina za specijalni status Sandžaka, Ružić je odgovorio da je uveren da predsednik Vučić u pravu kada kaže da on nema nikakav kapacitet u Sandžaku i da ne može da naruši poredak.

“Takva inicijativa je jedan politički pamflet protivan ustavu i zakonima jednog političkog davljenika i voajera koji želi da skrene pažnju na svoj značaj tako što bi pokušavao da izazove nered”, rekao je Ružić.

On je ukazao da država ulaže ravnomerno u sve opštine u Srbiji i da je u proteklom periodu u Tutinu i Novom Pazaru otvoren veliki broj škola i domova zdravlja, da se gradi autoput…

Prošle godine kaže, skoro 30 miliona dinara opredeljeno je za Bošnjački savet, a iz Fonda za manjine za pet projekata u tom delu Srbije predviđeno je dva miliona dinara, i to su značajna sredstva, rekao je ministar.

Radun: Ozbiljna provokacija koja može prerasti u sukob

Upad specijalnih jedinica ROSU i hapšenje Srba rano jutros ozbiljna je provokacija koja može eskalirati u sukob i teško da se uskoro može očekivati nastavak dijaloga, ocenjuje politički analitičar Branko Radun.

Radun navodi da je ideja da se izvrši pritisak na Srbiju i ocenio da Priština to nije uradila samostalno i bez podrške određenih krugova iz međunarodne zajednice.

“Ovo je deo šire kampanje pritiska na Srbiju i ne dolazi samo iz Prištine već i zapada, da Srbija prihvati takozvano nezavisno Kosovo”, rekao je Radun za TV Prva.

On je istakao da Albanci žele da na ovaj način promene stanje na terenu.

“Pokušavaju da uvođenjem taksi, ovakvim akcijama, formiranjem takozvane vojske Kosova promene odnos snaga… Oni žele nezavisno Kosovo bez ikakvog kompromisa”, kaže Radun.

On ističe da je jutrošnja akcija ozbljna provokacija koja može eskalirati u sukob i da teško možemo očekivati da se ubrzo sedne za sto i nastave pregovori.

“Videćemo šta će i kako dalje biti i gde će ovo da vodi, pa onda tek možemo da pričamo o mogućem dogovoru i kompromisu, ali treba imati u vidu da čak i da se postigne neki dogovor teško da će se Albanci toga držati”, kaže Radun.

izvor: RTV