EU skida sa “crne liste” poreskih rajeva svoje teritorije

EU skida sa “crne liste” poreskih rajeva svoje teritorije

13/05/2019 0 Autor: V.D.

Ministri finansija Evropske unije bi ove nedelje trebalo da uklone britansku prekomorsku teritoriju Bermude, holandsko karipsko ostrvo Aruba i Barbados sa evropske “crne liste” poreskih rajeva.

Ministri finansija Evropske unije bi ove nedelje trebalo da uklone britansku prekomorsku teritoriju Bermude, holandsko karipsko ostrvo Aruba i Barbados sa evropske “crne liste” poreskih rajeva, izjavio je danas jedan zvaničnik EU.

Ta tri ostrva su dodata na listu u martu jer je EU utvrdila manjkavosti u njihovim poreskim propisima, što bi, kako je ocenjeno, moglo ići u korist poreskoj evaziji (pojavi izbegavanja plaćanja poreza) u drugim zemljama, prenosi Rojters.

Odlukom, koju bi ministri finansija trebalo da formalizuju na sastanku u petak, sa liste će biti uklonjene jedine teritorije EU koju se se do sada nalazile na toj listi.

Članice EU čak nisu bile podvrgnute ni skriningu jer se smatra da su usaglašene sa propisima, iako je Evropski parlament optužio sedam članica da deluju kao kao poreska utočišta.


Tih sedam članica su Luksemburg, Kipar, Irska, Malta, Mađarska, Belgija i Holandija.

Odluke o “crnoj listi” donose vlada 28 zemalja članica Unije, a svaka od njih ima pravo da stavi veto na bilo koju odluku po tom pitanju.

Sa ovonedeljnim uklanjanjem tri ostrva, na “crnoj listi” će preostati dvanaest jurisdikcija, što znači da će se na njoj i dalje nalaziti Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman i tri teritorije SAD – Američka Samoa, Guam i Američka devičanska ostrva.

Na listi će preostati i Belize, Fidži, Maršalska ostrva, Vanuatu, Dominika, Samoa i Trinidad i Tobago.

Zemlje koje su na “crnoj listi” imaju lošiju reputaciju i suočavaju se sa strožim kontrolama u transakcijama sa EU.

EU je sastavila “crnu listu” u decembru 2017. godine nakon što je otkrila široko rasprostranjenu šemu izbegavanja plaćanja poreza koju koriste korporacije i bogati pojedinci da bi smanjili svoja poreska opterećenja.

Lista je u početku obuhvatala 17 jurisdikcija.

izvor: Vecernje novosti