Gojković: Izveštaj o Kosovu i Metohiji javno dostupan, debata sadržajna

Gojković: Izveštaj o Kosovu i Metohiji javno dostupan, debata sadržajna

23/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će izveštaj o Kosovu i Metohiji biti javno objavljen, tako da će svi poslanici i mediji moći da se upoznaju s njim do sednice u ponedeljak, ocenivši da će njoj prisustvovati oni koji osećaju odgovornost prema svojim biračima i koji imaju političke stavove po pitanju KiM.

Na konferenciji za medije u Skupštini, Gojkovićeva je dodala da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dugo, navodeći da će prvi govoriti i predstaviti izveštaj o situaciji na KiM i dijalogu između Beograda i Prištine od 2013. do 2019. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Beograd, 16. aprila 2019. – Predsednica Skupstine Srbije Maje Gojkovic daje izjavu za medije. Na poziv predsednice Skupstine Srbije Maje Gojkovic u Narodnoj skupstini danas su pocele konsultacije sa predstavnicima poslanickih grupa o daljem radu parlamenta, u odsustvu predstavnika stranaka iz Saveza za Srbiju, kao i poslanika Moderne Srbije. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Ona je rekla da će posle izlaganja predsednika Vučića svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku da komentarišu izveštaj Kancelarije Vlade Srbije za KIM i da iznesu svoje stavove.

Maja Gojković rekla i da je Kancelarija za KiM obavestila da će danas predati skupštini izveštaj i dodala da se on odnosi na dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Izveštaj će, dodala je, biti dostupan svim poslanicima, a biće objavljen i javno, tako da će do početka sednice svi zainteresovani moći da se upoznaju s tim dokumentom.

“Time će se ispuniti uslovi da se poslanici detaljno upoznaju sa ovim sadržajnim izveštajem i s tokom pregovora između Beograda i Prištine”, rekla je predsednica srpske skupštine.

On je ocenila da oni koji unapred govore da neće doći na sednicu u ponedeljak, 27. maja, sakrivaju činjenicu da je danas politička hrabrost i mudrost da se ima stav o Kosovu i Metohiji.

“Možda nemaju šta da kažu, pa im je lakše da napadnu one koji imaju, a neki od njih žele da sakriju da su ih poslanici napustili dok su oni bili van parlamenta”, rekla je Maja Gojković.

Podsetila je da će sednica početi u 16 časova i ukazala da prema poslovniku svi koje pozove predsednica skupštine imaju pravo da se obrate u parlamentu i da učestvuju u dijalogu.

“Smatram da je ovo izuzetno važna sednica za Narodnu skupštinu i pozivam sve poslaničke grupe da učestvuju”, rekla je Gojkovićeva.

Ona je navela da pojedini poslanici traže izgovore da na sednicu ne dođu, međutim, ubeđena je da oni svojim biračima duguju da dođu u ponedeljak, 27. maja, u Dom narodne skupštine da iznesu svoje stavove o važnom pitanju.

“Ako u ponedeljak ne dođu i ne učestvuju u izuzetno važnoj raspravi, onda pokazuju da im nije važno šta građani Srbije misle i da im nije važno pitanje KIM, kao i da im je u ovom trenutku važnije ko će sedeti u REM-u”, rekla je Maja Gojković.

SPS: Ispunjeni svi uslovi za demokratsku debatu o KiM

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) u Skupštini Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas da su ispunjeni svi uslovi da se u ponedeljak, 27. maja, održi debata o Kosovu i Metohiji i da niko ne može da kaže da vladajuća većina želi da spreči demokratsku raspravu o tome.

Milićević je rekao novinarima u Skupštini da će izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine biti objavljen javno, kao i da će vreme za raspravu biti udvostručeno, navodeći da je vrlo važno da što veći broj poslanika prisustvuje sednici parlamenta i da se postigne što širi konsenzus o KiM.

“Ne znamo da li postoji još nešto što je neophodno da bi onaj deo opozicije koji ga bojkotuje rekao da u parlamentu imamo demokratsku raspravu i sučeljavanje mišljenja”, rekao je Milićević i ocenio da taj deo opozicije još traga za razlozima da ne dođe na tu sednicu.

Prema njegovim rečima, reč je o “anemičnosti” da kroz argumente pokažu svoju snagu, a da je za SPS posebno nezamislivo da dilemu imaju poslanici koji dolaze sa Kosova i Metohije.

“Valjda je obaveza svih nas da štitimo nacionalne i državne interese. Jedina doslednost poslanika dela opozicije je da su uvek protiv. Bili su protiv unutrašnjeg dijaloga, protiv razgraničenja, protiv Briselskog sporazuma”, rekao je Milićević.

On je dodao da je za socijaliste nezamislivo i to što je deo opozicije bojkotovao izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, upitavši za koga oni to rade.

“Nema teme o kojoj nismo spremni da razgovaramo, ali ne pod šatorom ,nego u parlamentu. SPS se uvek zalagao za dijalog, ali se on vodi u parlamentu između legitimno izabranih predstavnika građana i poslanika”, rekao je Milićević.

On je istakao da SPS daje punu podršku politici državnog rukovodstva Srbije, Vladi i predsedniku Aleksandru Vučiću.

izvor: RTV