Grci upozoravaju: Pretvaranje Aje Sofije u džamiju uvreda za hrišćane

Grci upozoravaju: Pretvaranje Aje Sofije u džamiju uvreda za hrišćane

26/03/2019 0 Autor: V.D.

ATINA – 

Grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos izjavio je juče, povodom izjaveturskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o mogućnosti da se Aja Sofija, koja je trenutno muzej, pretvori u džamiju, da je to uvreda ne samo hrišćana već i međunarodne zajednice.

“Svaki spor o ovom statusu nije samo uvreda za hrišćanska osećanja, već je uvreda međunarodne zajednice i međunarodnog prava. Želimo da se nadamo da će se ispravne izjave turskog rukovodstva od 16. marta primeniti i da neće biti promene u njenom statusu”, rekao je Kartugalos, prenosi ANA.

epa07346960 A general view of the Hagia Sophia Museum during a visit by Greek Prime Minister Alexis Tsipras, in Istanbul, Turkey, 06 February 2019. Tsipras is in Turkey for a two-day official visit. EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

On je naglasio da je Aja Sofija vekovima bila najveća hrišćanska crkva i da je na spisku Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (Unesko) kao svetsko kulturno nasleđe.

Aja Sofija je sagrađena 537. godine u Istanbulu, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, posle pada Carigrada (sada Istanbula) u ruke Otomanskog carstva, da bi 1935. godine bila pretvorena u muzej.

izvor: RTV