Gros: Prištinske takse negativno utiču na ceo region

Gros: Prištinske takse negativno utiču na ceo region

19/05/2019 0 Autor: V.D.

BEČ – 

Takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i iz Bosne i Hercegovine imaju negativan uticaj na privredu celog regiona i moraju biti što pre ukinute, kaže osnivač Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) Ivan Gros.

Gros je, u izjavi Tanjugu, podsetio da je CEFTA-om zamišljeno da region počne da sarađuje i na viši nivo digne poslovne sporazume i ugovore, kao i da se privreda daleko više udružuje i ukrpunjuje, te da nastup na trećim tržištima bude prioritetni zadatak.

“Ovo što se desilo u Prištini remeti situaciju ne samo unutar regiona. Razvijene zemlje, posebno one sa kojima države regiona imaju saradnju, a to je pre svega EU gde se izvozi 73 odsto robe, imaju nedoumicu i nesigurnost zbog taksi koje prikazuju da postoji nestabilnost u tom delu regiona”, rekao je vlasnik kompanije “Grimex” iz Beča.

Prema njegovim rečima, to se odražava i na investitore, jer svaki ulagač koji dolazi u Srbiju, Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Crnu Goru gleda na to tržište globalno, a ne lokalno.

“Taksama dolazi do poremećeja ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, ali i Prištine i Sarajeva, pa ulagači razmišljaju da li da investiraju svoja sredstva u nestabilno područje”, ukazuje Gros.

On je ocenio da je neophodno izvršiti veliki pritisak na Prištinu da ukine takse, a da taj pritisak mora pre svega doći od strane privrede koja je najzainteresovanija da prištinske mere ne utiču negativno na investicije i ekonomiju.

Kalteneger: Srbija odlično mesto za investicije

Srbija je odlično mesto za investicije i očekujem dolazak novih velikih ulagača, istakao je predsednik Mreže za razvoj biznisa u Jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) Fric Kalteneger.

“Kada posmatramo naš posao imamo odlično poslovno okruženje u Srbiji, u kojem investira mnogo firmi, otvara se puno novih proizvodnih pogona, što je dobro za nas, jer njima nudimo naše usluge”, kazao je šef kompanije “Kafe+Co” za Tanjug.

Bivši generalni sekretar vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) naglašava da je razlog što je njegova firma odlučila da dođe na tržište Srbije što vidi da mnogo preuzeća iz cele Evrope pokušava da u toj zemlji investira i otvara pogone.

“Sigurno će biti još velikih novih ulaganja u Srbiju. Srbija je veoma zanimljivo mesto za investicije, a okruženje za ulaganje je veoma dobro”, objasnio je Kalteneger.

Istovremeno poručuje da je ključni faktor za dugoročno obezbeđenje blagostanja saradnja, i to ne samo između preduzeća, već i država.

izvor: RTV