Haradinaj: U fokusu sprečavanje “Dodik države” na severu

Haradinaj: U fokusu sprečavanje “Dodik države” na severu

23/05/2019 0 Autor: V.D.

PRIŠTINA – 

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da će se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel susresti 6. juna u Berlinu, i da će u narednom periodu fokus biti na sprečavanju “Dodik države” na Kosovu.

“Zajednica srpskih opština je predstojeća bitka. Svima mora da bude jasno da republike Dodik na Kosovu neće biti”, rekao je Haradinaj za T7 televiziju.

epa06230013 Kosovo Prime Minister Ramush Haradinaj answers media questions during a joint press conference in Tirana, Albania, 27 September 2017. Kosovo’s Prime Minister Ramush Haradinaj arrived in Tirana for an one day official visit. EPA-EFE/MALTON DIBRA

Ustavni sud je, kaže Haradinaj, utvrdio da mnoge odgovornosti navedene u Sporazumu nisu u skladu sa Ustavom zemlje.

Haradinaj takođe tvrdi da je na nedavno održanom samitu u Berlinu proces dijaloga prebačen sa visokog predstavnika EU Federike Mogerini na nemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

“To znači da više neće biti iznenađenja, kao što su predlozi za podelu ili korekciju granica”, rekao je i negirao glasine da će nemačka podržati viznu liberalizaciju za Kosovo* u zamenu za ukidanje taksi Srbiji.

izvor: RTV