Izložba o bombardovanju Pančeva 1999. godine

Izložba o bombardovanju Pančeva 1999. godine

25/03/2019 0 Autor: V.D.

PANČEVO – 

U galeriji Istorijskog arhiva u Pančevu otvorena je izložba fotografija povodom 20 godina bombardovanja. Neke od ovih fotografija objavljene su i u najpoznatim svetskim časopisima. Na njima se vidi deo strahota kojima su Pančevci bili izloženi pogotovo nakon bombardovanja hemijske industrije.

Uz zvuke sirene za vazdušnu opasnost koja i posle 20 godina izaziva jezu, tačno u 20 časova i 5 minuta kada je počela NATO agresija, u Istorijskom arhivu Pančevo otvorena je izložba fotografija nastalih u periodu bombardovanja. Na njima su ovekovečeni trenuci do tada neviđenog razaranja hemijskih postrojenja koje je kao rezultat imalo zagađenje 10 hiljada puta veće od dozvoljenog.

RTV

Živojin Milanović koji je radio u Rafineriji bombardovanoj 7 puta sa više od 35 prjektila kaže da je najteži trenutak bio kada su poginula tri radnika Energane.

Inicijator izložbe je Zoran Jovanović čije su fotografije bombardovanja obišle svet.

Autori su izneli i podatke da je nasuprot svim strahotama kojima su Pančevci bili izloženi tada sklopljeno oko 70 brakova i rođeno 300 dece.

Pančevo je među gradovima koji su najviše stradali. Fotografije sa ove izložbe to potvrđuju. a posetioci će moći da ih pogledaju do 11 juna.

izvor: RTV