Još nepoznati motivi napada na Petkovića

Još nepoznati motivi napada na Petkovića

16/05/2019 0 Autor: V.D.

ZAGREB – 

Radoje Petković (63), potpredsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i građevinski preduzetnik, koji je brutalno pretučen 24. aprila ispred jednog kafića u Viškovu još uvek je u životnoj opasnosti, a motivi ovog napada još nisu saopšteni.

Riječka policija kao napadača je identificirala Iliju Glavića (48), kojeg Opštinsko državno tužilaštvo u Rijeci sumnjiči za krivično delo nanošenja posebno teške telesne povrede.

epa05710683 People ski through the Bakaceva street to Ban Jelacic Square in Central Zagreb, Croatia, 11 January 2017. Zagreb’s authorities mounted the ski slope during the celebration of 50 years of Fis Ski World Cup and left it for tourists and citizens to enjoy. EPA/ANTONIO BAT

Sudija istrage na Županijskom sudu u Rijeci Ksenija Zorc Glaviću je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i uticaja na svedoke.

Petković je nakon kratke prepirke sa Glavićem u lokalu krenuo prema svom automobilu.

Glavić ga je sustigao na parkingu i brutalno napao. Na snimcima nadzorne kamere vidi se da Glavić nije odustajao od udaraca čak ni kada je Petković izgubio svest i pao na tlo.

Hrvatski portal Novosti piše da su pripadnici srpske zajednice zgroženi ovim napadom na sunarodnjaka koji je bio izuzetno aktivan.

Mirko Torbica, predsednik VSNM-a Kastva, ističe da je Petković povučen čovek.

“Radoje je izuzetna osoba. Nikada nije bio agresivan ni provokator. Svim ljudima je pomagao, bez obzira na nacionalnost”, kaže Torbica.

Policijska uprava nema odgovor o motivima ovog napada.

“Moguće da je napad etnički motiviran, što policija nije potvrdila. Koliko znamo, napadač i žrtva se nisu poznavali. Sumnjivo nam je što su svedoci ‘nestali’. Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, verojatno napadač ne bi bio ni identificiran”, ističe Milan Eraković, pravni savetnik SNV-a u Rijeci.

Osumnjičeni za napad Ilija Glavić, rodom iz sela kraj Bosanskog Broda, poznat je tužilaštvima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

“Na osnovu izjava svedoka, Ilija Glavić je na listi osumnjičenih u predmetima koje je Haški tribunal još 2006. predao Tužilaštvu BiH. Sumnjiči se za premlaćivanja, teške povrede i silovanja po brodskim logorima u proteklom ratu”, potvrdio je Marko Grabovac, predsedavajući Savetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i predsednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda.

izvor: RTV