Kapetanu Vikinga određen jednomesečni pritvor

Kapetanu Vikinga određen jednomesečni pritvor

01/06/2019 0 Autor: V.D.

BUDIMPEŠTA – 

Sudija u Mađarskoj danas je zvanično odredio zatvor za kapetana kruzera koji je učestvovao u sudaru sa turističkim brodom na Dunavu u centru Budimpešte, kada je poginulo sedam južnokorejskih državljana.

Sudija je odredio 64-godišnjem kapetanu, državljaninu Ukrajine, zatvor od 30 dana, prenosi AP.

Ships conduct a search operation for survivors on the River Danube in downtown Budapest, Hungary, Thursday, May 30, 2019, as a sightseeing boat collided with another vessel and capsized Wednesday night. The cruise ship sank with thirty-three South Korean passengers and two Hungarian staff on board. (Peter Lakatos/MTI via AP)

On je rekao da kapetan može biti pušten uz kauciju, uz uslov da nosi uređaj za praćenje i ostane u Budimpešti, ali su se tužioci žalili na tu odluku.

Advokati kapetana, koji je u pritvoru od četvrtka, tvrde da njihov klijent nije napravio nijednu grešku.

Branilac Gabor Elo kaže da nema osnova da njegov klijent bude osumnjičen, ističući da je zahtev tužioca za njegovo hapšenje bio motivisan jedino činjenicom da je kapetan ukrajinski državljanin.

Kruzer Viking sudario se u sredu uveče u Budimpešti sa manjim turističkima brodom na kojem je bilo 35 ljudi, uglavnom južnokorejskih turista.

Spašeno je sedmoro ljudi, a 21 osoba se vodi kao nestala.

izvor: RTV