Kazaljke “pomerile” odnose Hrvatske i Slovenije

Kazaljke “pomerile” odnose Hrvatske i Slovenije

26/03/2019 0 Autor: V.D.

ZAGREB – 

Pomeranje kazaljki na satu i prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena povod je za novo razmimoilaženje Hrvatske i Slovenije, koja bi da zadrži zimsko računanje vremena.

Evropska unija je ranije najavila da će od 2021. godine najverovatnije ukinuti izmene zimskog i letnjeg načina računanja vremena.

Jutarnjem listu potvrđeno je iz slovenačkog Ministarstva infrastrukture, da su najbliže tome da se odluče za zimsko računanje vremena. Iz slovenačkog Ministarstva tokom proteklog vikenda objasnili da je reč o zadržavanju zimskog odnosno srednjeevropskog sistema računanja vremena (GMT +1), kojem trenutno , kako se navodi, pripadaju i svi susedi Slovenije.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ova odluka Slovenije još nje konačna i u toku je savetovanje sa zemljama regiona s namerom da susedne zemlje među sobom ipak koordiniraju i odaberu zajedničku vremensku zonu.

Iako su, tvrde svim susednim zemljama uputili dopise s nekoliko pitanja vezanih uz njihova razmišljanja o vremenskoj zoni kojoj bi rado pripadale, ali im, kažu zasad ni iz jedne od njih navodno nije stigao nikakav odgovor, piše Jutarnji.

Odgovora nema ni iz Hrvatske, a nezvanične informacije iz hrvatskog ministarstva saobraćaja, mora i infrastrukture govore da ta institucija od Slovenaca na tu temu nije ni primila nikakav dopis.

Osim toga, navodi list, nezvanično stav Hrvatske je da bi ipak pre odabrali letnji način računanja vremena, ponajviše zato što ovaj sistem više pogoduje grani turizma koji se u Hrvatskoj i dalje većinom svodi na “sunce i more”.

“Još uvek nismo odradili nikakve službene konsultacije s Ministarstvom turizma, no neslužbene su poruke da bi nam više odgovarao letni sistem. Trenutno nam ova tema baš i nije bila u fokusu, no moguće je da ćemo zagovarati suprotno od onoga što očito zagovaraju naši susedi Slovenci”, piše Jutarnji pozivajući se na nepotvrđene informacije iz Ministarstva saobraćaja.

Preporuka Evropskog parlamenta po tom je pitanju svakako da se susedne zemlje međusobno dogovore kako pripadanje različitim vremenskim zonama ne bi prouzročilo teškoće na prometnom, ali i brojnim drugim tržištima.

Ne uspeju li međusobno pronaći neki zajednički jezik, Odbor za saobraćaj Evropskog parlamenta najverovatnije će procenjivati izbor svake države članice pojedinačno, s namerom da izbor zimskog, odnosno letnjeg računanja vremena ne donosi teškoće na unutrašnjem tržištu EU.

Toga su svesni i Slovenci i, kažu, da ako sve susedne zemlje zadrže zimsko računanje vremena, zadržaće ga i oni.

izvor:RTV