Kikindskim privrednicima predstavljeni programi Fonda za razvoj

Kikindskim privrednicima predstavljeni programi Fonda za razvoj

22/03/2019 0 Autor: V.D.

KIKINDA – 

Kikindskim privrednicima predstavljeni su programi Fonda za razvoj i Razvojne agencije Srbije koji još uvek nisu dovoljno iskorišćeni, a mogu da unaprede proizvodnju. Vlasnicima preduzeća najviše odgovaraju podsticajni programi sa udelom bespovratnih sredstava.

Kikinska privreda već duži period beleži porast u poslovanju, naročito se napredak vidi u sektoru malih i srednjih preduzeća. Jedan od načina da se privreda na severu Banata još više unapredi jesu podsticajna sredstva, pogotovo ona sa bespovratnim udelom. Upravo taj način pomoći najviše odgovara firmama sa većim brojem zaposlenih koje planiraju proširenje proizvodnje.

”Nama su uvek podsticajna sredstva potrebna, samim tim kako bi mogli da napravimo što bolju proizvodnju”, kaže Jelena Bakić, ”Atler Fontana”, Kikinda.

RTV

Međutim, stepen iskorišćenosti podsticajnih sredstava na severu Banata još uvek je nedovoljan, u odnosu na druge regione. Zato su u resornom ministarstvu od ove godine dodatno olakšati proceduru prilikom konkursa, a kamate smanjili.

”Promene u celom svetu su ekonomski jako brze i zato moramo da budemo brzi i efikasni kako bi nadogradili komunikaciju. Želimo da ministarstvo i sve institucije spustimo na teren kako bi dobili živu reč i informaciju od privrednika”, kaže Branimir Stojanović, državni sekretar Ministarstva privrede.

Fond za razvoj privrednicima je pripremio tri programa, pre svega da se pomogne početnicima u poslu, kao i preduzetnicima sa razvojnim projektima.

”Ukupno smo do sada plasirali devet milijardi dinara i blizu dve milijarde bespovratnih sredstava za period koliko se ovaj program realizuje”, kaže Dževida Ninkov, Fond za razvoj Srbije.

Jedan od vidova pomoći jeste i predstavljanje naših privrednika na inostranim sajmovima. Novina je da učešće na ovim manifestacijama pokrivaju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije sa 80 odsto učešća.

”Prošle godine je bilo 16 sajmova na kojima je učestvovalo 290 kompanija, a koje su sklopile ugovore vredne 45 miliona evra”, kaže Nermina Ljubović, Privredna komora Srbije.

Jedan od programa podrške koji se jako dobro pokazao u praksi, jeste onaj sa subvencionisanjem 25 odsto kupljene opreme, a za ostatak mogu da se dobiju povoljni krediti od banaka ili fondova, što je iznos za četvrtinu niži nego u regionu.

izvor: RTV