Kitarović u Kanadi dočekao bivši švercer oružja

Kitarović u Kanadi dočekao bivši švercer oružja

13/05/2019 0 Autor: V.D.

ZAGREB – 

Predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja boravi u višednevnoj poseti Kanadi, dočekao je, između ostalih, i Anton Kikaš, inače poznat po neuspešnom švercu oružja u Hrvatsku tokom 1991., preneli su hrvatski mediji.

Portal Dnevnik piše da je Kikaš sada građevinski preduzetnik, a delovao je, kažu, vrlo uzrujano kada su ga novinari pitali o tom neuspelom švercu oružja.

Kikaš je, naime, 31. avgusta 1991. Boingom 737 “Uganda airlinesa” s 18 tona lakog pešačkog i protivoklopnog naoružanja sleteo na zagrebački aerodorom, koji se tada zvao “Pleso”.

Plan je bio da oružje leti prema Trstu, međutim ratni avion je sleteo na aerodrom u Ljubljani. Kikaš je bio jedini putnik u tom avionu, a Boing je ušao u tadašnji jugoslavenski vazdušni prostor.

Avion ugandske aviokompanije su presreli lovački avioni JNA, a Kikaš je završio u beogradskom zatvoru.

I upravo je, piše portal, Kikaš bio jedan od okupljenih koji su u Kanadi čekali hrvatsku predsednicu i pratio njeno obraćanje u prvim redovima.

“Nemojte, nemojte, kakav šverc? Nemojte se ljutiti, kakav šverc? To je bila domoljubna misija, stavio sam život na kocku”, vikao je Kikaš na reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bagu.

Novinar ga je smirio i zamolio da spusti glas jer avion iz Ugande ne dolazi baš svaki dan, a na pitanje da li bi to ponovio, Kikaš mu je odgovorio potvrdno.

“Opet bih napravio isto, kako ne bih kad je u pitanju ‘Lijepa Naša’, domovina koju ja nosim u srcu i duši celi svoj život”, odgovorio je Kikaš.

Prisetio se da su ga isto pitanje pitali i kanadski novinari kad je došao u Kanadu. Tada je naglasio da bi isto napravio i da je Kanada napadnuta.

izvor: RTV