Konferencija Partnerstvo za otvorenu upravu

Konferencija Partnerstvo za otvorenu upravu

15/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

U Beogradu će danas biti održana konferencija Partnerstvo za otvorenu upravu – otvorenost u službi poverenja.

Konferenciju će otvoriti predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, šef Misije OEBS-a u Srbiji, Andrea Oricio, šef Delegacije EU Sem Fabrici i Steliana Nedera, v.d. stalnog predstavnika, UNDP Srbija, saopštilo je resorno ministarstvo.

Konferencija se održava u okviru obeležavanja Nedelje Partnerstva za otvorenu upravu, globalne akcije u cilju promovisanja otvorenosti uprave i unapređenja upravljanja kroz saradnju između vlada i građana.

Konferenciju, koja će se održati u hotelu Hajat, organizuju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji, a njen cilj je promovisanje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u cilju uključivanja jedinica lokalne samouprave.

Takođe i predstavljanje Akcionog plana na republičkom nivou, modela akcionog plana za lokalni nivo, kao i aktivnosti različitih državnih institucija, lokalnih samouprava, civilnog društva, IT i poslovne zajednice u cilju unapređenja transparentnosti, učešća javnosti, javne odgovornosti i korišćenja novih tehnologija kao instrumenta za unapređenje ovih vrednosti.

Partnerstvo za otvorenu upravu ( Open Government Parntership – OGP) je međunarodna inicijativa uspostavljena 2011. godine radi podrške vladama u cilju unapređenja transparentnosti, odgovornosti vlasti, borbe protiv korupcije, osnaživanja građana i učešća javnosti, kao i korišćenja novih tehnologija radi unapređenja upravljanja i usluga.

Srbija joj je pristupila godinu dana kasnije 2012. godine, podseća se u saopštenju.

Izvor: RTV