Linta: U Hrvatskoj uzurpiraju šume proteranih Srba

Linta: U Hrvatskoj uzurpiraju šume proteranih Srba

16/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je u Hrvatskoj prisutna uzurpacija šuma proteranih Srba.

U poslednje vreme to je posebno uočljivo na području četiri sela u opštini Donji Lapac tj. Bušević, Kestenovac, Donji Štrpci i Veliko Seoce, koji su posle Drugog svetskog rata dogovorom SR Hrvatske i SR Bosne i Hercegovine pripojeni Hrvatskoj.

U pitanju je područje leve obale rijeke Une i jednog od najlepših vodopada na području bivše Jugoslavije Štrbačkog buka.

Srbi su na ovom području vodili vekovnu brigu o svojim imanjima i šumi verujući da država neće da koristi nerešene imovinsko-pravne odnose i da bespravno seče šumu.

Nažalost, Hrvatske šume koriste nerešeno pitanje katastra i zemljišnih knjiga i vrše bespravnu seču i otuđenje velike količine drvne mase bez znanja i odobrenja vlasnika ili suvlasnika. Činjenice pokazuju da se seče šuma čiji su vlasnici Srbe dok se ostale površine ne diraju.

Linta ističe da je proteranim Srbima potrebno mnogo novca i vremena da bi sudskim putem dokazali svoje vlasništvo.

Ako se uzme u obzir da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano, što potvrđuju brojne činjenice, jasno je da proterani Srbi nemaju gotovo nikakve šanse da se u borbi sa Hrvatskim šumama izbore za pravdu i zaštite svoju imovinu.

Vlasnici šuma u četiri navedena srpska sela tvrde da je 80-tih godina prošlog veka izvršeno aviosnimanje toga područja i da su aviosnimci negde sakriveni. Linta traži da Hrvatska upotrebi navedene aviosnimke, na kojima se jasno vide sva obeležena imanja vlasnika ili suvlasnika, da se reši pitanje vlasništva u zemljišnim knjigama. Na taj način bi se konačno sprečila dalja uzurpacija šuma proteranih Srba od strane pravnih i fizičkih lica.

izvor: RTV