Ljajić: Ne smemo da čekamo da nam rode vrate Kosovo i Metohiju

Ljajić: Ne smemo da čekamo da nam rode vrate Kosovo i Metohiju

27/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

U vladi postoji apsolutno jedinstvo oko toga da zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije, da vreme u ovom slučaju nije naš saveznik i da Srbija treba da igra aktivnu ulogu u traženju održivog i trajnog rešenja za taj problem, a ne da čeka da rode vrate Kosovo u ustavno-pravni sistem Srbije, izjavio je ministar Rasim Ljajić.

Ministar trgovine i telekomunikacija je u intervjuu za “Blic” rekao da neće prisustvovati sednici skupštine na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučcić izneti izveštaj o KiM, jer će sa sa kolegom iz BiH Mirkom Šarovićem u Sarajevu razgovarati o šteti koju su kosovske takse prouzrokovale za privredu Srbije u BiH.

Beograd, 10. decembra 2018. ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 8. oktobra 2017. – Pristina bi, prema pisanju medija, mogla da uvede nove mere Beogradu, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajic kaze da je trgovina vec zaustavljena i da se radi o daljoj politickoj radikalizaciji. FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bg

“Mi ćemo zatražiti jednostavan odgovor od evropskih institucija da li CEFTA uopšte više postoji ili je potrebno njeno redefinisanje sa drugim konstituentima”, rekao je Ljajić.

On je dodao da, što se sednice Skupštine tiče, ceni da je jako važno da sve političke stranke iskažu svoje viđenje rešenja kosovskog pitanja.

Ljajić je rekao da se Beograd od uvođenja taksi ponašao krajnje uzdržano i odgovorno i da je vodio računa da nijednom odlukom ne pogorša položaj Srba na Kosovu, posebno u enklavama.

“Mi smo svakako pretrpeli ekonomsku štetu, ali je politička šteta Prištine zbog uvođenja taksa takođe bila velika, iako to oni neće priznati. Kosovo zbog taksi po prvi put gubi bezrezervnu političku podršku koju je do sada imalo. Osim toga, gube i potrošači na Kosovu koji moraju sada da plaćaju skuplje proizvode koji su zamenili srpske”, ukazao je Ljajić.

izvor: RTV