Ljajić: Nema nade da će takse biti ukinute

Ljajić: Nema nade da će takse biti ukinute

01/06/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas za RTS da se pre može očekivati da Priština pooštri takse na srpsku robu nego da ih ukine, a da se optimizam zasniva samo na očekivanjima da će međunarodna zajednica konačno izvršiti pritisak na privremene kosovske institucije.

RTS navodi da bi posle samita lidera Zapadnog Balkana 1. jula u Parizu trebalo da bude izvesnije da li se može očekivati nekakav predlog za kompromis Beograda i Prištine i da li neko može da utiče na vlasti u Prištini, a u međuvremenu teče i rok koji je Beograd dao Prištini da ukine takse, ili će, u suprotnom, uvesti kontramere.

Beograd, 10. decembra 2018. ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 8. oktobra 2017. – Pristina bi, prema pisanju medija, mogla da uvede nove mere Beogradu, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajic kaze da je trgovina vec zaustavljena i da se radi o daljoj politickoj radikalizaciji. FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bg

Ljajić je u Jutarnjem dnevniku RTS danas rekao da se, s obzirom na trenutnu situaciju, pre može očekivati da Priština pooštri takse nego da ih ukine.

“Neka realna, opipljiva nada ne postoji, optimizam se zasniva samo na očekivanjima da će međunarodna zajednica konačno izvršiti pritisak na Prištinu, jer lopta nije u našem dvorištu, od nas ne zavisi, već samo od Prištine i onih koji su sazvali sastanak. Naša pozicija je jasna – ako se ukinu takse, možemo sutradan da nastavimo pregovore”, rekao je Ljajić.

On je naveo da je takvo ponašanje Prištine deo unutrašnjih političkih odnosa na Kosovu, da se bliže izbori i da se svi utrkuju u izjavama.

“Čak i oni koji su predlagali da se suspenduju takse dok se ne nastave pregovori, kažu da su pogrešili i da treba da ostanu takse” na robu iz centralne Srbije i BiH, dodao je Ljajić.

Ministar trgovine je nedavno bio u Sarajevu gde je dogovoreno da se uvedu zajedničke, koordinirane mere ako se ne povuku takse Prištine.

“Da je lako i jednostavno uvesti mere, uveli bismo ih 22. novembra, ali morate razmišljati o više aspekata posledica uvođenja tih kontramera, s jedne strane, o Srbima koji dole žive, jer teško je naći mere koje će pogoditi jednu zajednicu, jer to će svako na svetu osuditi”, rekao je Ljajić.

Iako ne može da kaže kakve mere su u pitanju, on je kazao da one nisu samo trgovinskog karaktera.

Podaci za šest meseci od uvođenja mera pokazuju da je za 189,5 miliona evra manje robe plasirano na Kosovu.

“Proizvodi su za 5,3 odsto poskupeli u maloprodaji. Pričali su da će nadomestiti to, ali nisu. Ekonomsku štetu trpi srpska privreda, ali i albanski potrošači”, naveo je Ljajić.

Normalan, a ne specijalan status za Sandžak

Ljajić je odbacio kao neosnovan zahtev predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da Sandžak dobije specijalan status.

Ljajić, koji je i lider Sandžačke demokratske partije (SDP) o Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), rekao je da smatra da ne treba da se reaguje na takve zahteve, koji predviđaju i odlazak policije i vojske iz Sandžaka, i istakao da tom području Srbije treba normalan, a ne specijalan status.

“Potrebe i zahtevi treba da budu isti bilo gde – dobri putevi, bolnice, škole, institucije kulture, sportski sadržaji, da mogu da se zaposle bez diskriminacije. Protiv takvih zahteva niko nema nište, a ne vidim nikoga ko će ovakve zahteve (SDA i BNV) podržati”, rekao je Ljajić.

izvor: RTV