Mihajlović: Napredak u rodnoj ravnopravnosti, ima još posla

Mihajlović: Napredak u rodnoj ravnopravnosti, ima još posla

02/06/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Srbija je ostvarila određeni napredak kada je rodna ravnopravnost i položaj žena u pitanju, ali to nije dovoljno i moramo nastaviti brže i efikasnije da radimo ukoliko želimo da žene u našoj zemlji budu ravnopravne članice društva, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je, komentarišući izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, istakla da je EU prepoznala napore naše države u unapređenju rodne ravnopravnosti.

“Evropska komisija pozdravila je usvajanje novog Indeksa rodne ravnopravnosti i napretka koji smo postigli za dve godine, posebno u domenu učešća žena u političkom životu. Ponosni smo što smo jedina zemlja van EU koja je izračunala indeks. Takođe, pohvaljeno je i podnošenje prvog državnog izveštaja o primeni Istanbulske konvencije Grevio komitetu, kao i napori države da se izbori sa rodno zasnovanim nasiljem”, navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Kopaonik, 5. marta 2019. – Potredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic govori na plenarnoj sednici pod nazivom “Uticaj razvoja infrastrukture, inovacija i aktivne politike zaposljavanja na rast” drugog dana 26. po redu Kopaonik biznis foruma. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Potpredsednica Vlade dodala je da je Evropska komisija ocenila da je zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti široko postavljen, ali da je neophodno da Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude usvojen što skorije.

“Neupitno je da je država uspostavila zakonodavni okvir u borbi protiv nasilja nad ženama, te da sve više žena prijavljuje nasilje. Pohvaljeni smo i kada je u pitanju očuvanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena. Konstatovano je i da je broj pritužbi upućenih Zaštitniku građana opao za 19 odsto”, rekla je ona.

Ipak, navela je, ne možemo prenebregnuti činjenicu da su pojedine kategorije žena i dalje posebno ugrožene, naročito ako govorimo o starijim i ženama sa sela, Romkinjama i ženama sa invaliditetom.

“Kao i podatak da je 13,6 odsto manje zaposlenih žena od muškaraca i da one više rade neplaćene poslove – brige o domaćinstvu, deci i starijima”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je ukazala i na preporuku Evropske komisije da je uloga medija u rušenju stereotipa i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja veoma važna.

“Unapređenje rodne ravnopravnosti, bolji položaj žena u društvu i borba protiv nasilja nad ženama i decom odgovornost su svih nas – države koja stvara institucije i donosi zakone i strategije, medija – da o ovim temama izveštavaju bez senzacionalizma i na štetu žena, svakog građanina i građanke – da pruže svoj doprinos stvaranju društva jednakih šansi za sve”, zaključila je Mihajlovićeva.

izvor: RTV