Mihajlovićeva: Sektor transporta u Srbiji usklađen sa EU

Mihajlovićeva: Sektor transporta u Srbiji usklađen sa EU

02/06/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović kaže da je godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku za 2019. pokazao da Srbija ima dobar nivo pripremljenosti u oblasti transporta i da je od prethodnog izveštaja zabeležen napredak, posebno u reformi železnice.

“Iako su druge teme u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije pomalo u senci kosovskog pitanja, priznat je napredak koji je učinjen u različitim oblastima transporta, pre svega u železnici, ali i u drumskom, vodnom i vazdušnom saobraćaju. To pokazuje da smo iskoristili period od prethodnog izveštaja za sprovođenje reformi i da smo se kao zemlja dodatno približili najvišim evropskim standardima u ovoj oblasti, na čemu ćemo nastaviti da radimo”, rekla je Mihajlovićeva.

Vlada Srbije

Ona navodi da se u izveštaju ocenjuje da je transportna politika jedna od oblasti u kojima Srbija već sada ima dobar nivo pripremljenosti za članstvo u EU.

U saopštenju iz kabineta Mihajlovićeva kaže se da se u izveštaju EK, između ostalog, navodi da je u 2018. Srbija usvojila nove zakone o železnici, o bezbednosti u železničkom saobaćaja i interoperabilnosti železničkog sistema, čime je ostvaren visok nivo usklađenosti sa regulativom EU na uspostavljanju jedinstvenog evropskog železničkog područja.

U drumskom transportu usklađenost se ocenjuje kao zadovolkavajuća, uz konstataciju da su zakoni u oblasti prevoza tereta i prevoza putnika u drumskom saobraćaju usklađeni sa propisima EU, kao i da su u nekoliko oblasti domaći propisi dodatno usklađeni s evropskim.

Visok nivo usklađenosti sa propisima EU prisutan je u propisima koji se odnose na unutrašnju plovidbu u vodnom saobraćaju. Naglašava se da su rečni informacioni servisi (RIS) operativni i visoko interoperabilni sa sistemima država članica EU i unapređeni postavljanjem sistema za navigaciju na Dunavu.

U vazdušnom saobraćaju, Srbija ima dobar nivo usklađenosti sa propisima EU. Značajan napredak ostvaren je u primeni Sporazuma o uspostavljanju evropskog vazduhoplovnog područja, a propisi u oblasti bezbednosti u vazdušnom saobraćaju dodatno su usklađeni sa evropskim.

Kad je reč o pregovaračkom poglavlju 21 – Transevropske mreže, koje pored transporta pokriva i oblasti energetike i telekomunikacija, izveštaj EK konstatuje da je Srbija umereno pripremljena.

Srbija aktivno učestvuje u Agendi povezivanja zapadnobalkanske šestorke, a ostvaren je i dalji napredak u sprovođenju reformi u vezi sa povezivanjem i nastavljeno usklađivanje zakonodavsta u oblasti interoperabilnosti.

S obzirom da je Beograd izabran za sedište Sekretarijata Transportne zajednice, od Srbije se očekuje da nastavi da podršku kako bi se osigurali uslovi za nesmetano funkcionisanje, navedeno je u saopštenju iz kabineta potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

izvor: RTV