Milivojević: Kosovsko pitanje dobilo globalnu dimenziju

Milivojević: Kosovsko pitanje dobilo globalnu dimenziju

15/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Karijerni diplomata Zoran Milivojević izjavio je da dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i da je kosovsko pitanje dobilo globalnu dimenziju i vraća se na pravo mesto, u Savet bezbednosti UN.

On je na TV Prva rekao da diplomatske aktivnosti i stalne posete predstavnika SAD, Nemačke i Velike Britanije govore da nekog dijaloga ima, jer oni ne razgovaraju samo o taksama, već se “markira pozicija jedne i druge strane za buduće razgovore”.

“Ne stoji činjenica da je dijalog mrtav. Druga je stvar što posredovanje EU nije do sada dalo rezultat i što EU nije iskoristila svoju šansu da sprovede briselski sporazum i ubere važne političke poene”, naglasio je Milivojević.

On je dodao da nije slučajna poruka Federike Mogerini u Savetu bezbednosti da sporazum Beograda i Prištine mora da prođe Savet bezbednosti, i Dejvida Mekalistera da treba uključiti i Rusiju u dijalog.

Mekalister je juče za Tanjug rekao da “EU namerava da ostane posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ali i da ima smisla da Rusija i SAD budu uključene u političku debatu po tom pitanju”.

“Kosovsko pitanje je dobilo globalnu dimenziju i vraća se na pravo mesto, vraća se tamo gde status Kosova i treba rešavati, a to je Savet bezbednosti UN”, pojasnio je Milivojević.

On je podsetio da je KiM pod mandatom UN, da zbog toga postoji Unmik i Kfor i da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN okvir u kojem se kosovsko pitanje može rešavati.

“Šta god da se desi, kakav god sporazum da se postigne, to mora biti verifikovano u Savetu bezbednosti. Vraćamo se na onaj teren gde odlučuju stalne članice Saveta bezbednosti i poruka Mogerinijeve u Njujorku i Mekalistera nisu slučajne i govore u prilog tome”, naglasio je Milivojević.

izvor: RTV