Nagrada “Đurin šešir” Ivanu Laloviću i Viktoru Laziću

Nagrada “Đurin šešir” Ivanu Laloviću i Viktoru Laziću

30/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Prestižna književna nagrada Đurin šešir za 2018. godinu pesniku Ivanu Laloviću i poseban Đurin šešir književniku i predsedniku Adligata Viktoru Laziću, dodeljene su u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, saopštili su iz Adligata.

Nagradu je sinoć dodelila Fondacija “Spomenica solidarnosti” i Ustanova kulture Parobrod – Kuća Đure Jakšića, na jednoglasan predlog stručnog žirija u sastavu Dušan Stojković, Miloš Janković i Radivoje Marković.

Pesnik Ivan Lalović nagradu je dobio za knjigu “Slovenska figura”, u izdanju Gramatika.

Žiri je, takođe jednoglasno, odlučio da ove godine načini presedan u odnosu na ustaljenu praksu i dodeli i posebnu nagradu – poseban Đurin šešir i bronzani bareljef sa likom Đure Jakšića – književniku Viktoru Laziću, osnivaču društva Adligat i Muzeja srpske književnosti – za njegov trajan i sveobuhvatan doprinos očuvanju srpske kulture i književnosti.

Nagrada se dodeljuje osmi put i sastoji se od Povelje, unikatnog, ručno rađenog šešira po ugledu na onaj koji je nosio Đura Jakšić i bronzanog bareljefa sa Jakšićevim likom, radom vajara Ostoje Balkanskog.

Ove godine nagrada Đurin šešir ima i posebno značenje jer se dodeljuje na dan kada je pre 52 godine osnovana Fondacija ,”Spomenica solidarnosti”.

Član žirija, književnik Miloš Janković kazao je da je Ivan Lalović pravnik, otac i pesnik.

“Dobar pesnik. Pesnik koji u meni budi zavist, čije stihove bih voleo da sam ih ja napisao… Viktor Lazić je čovek koji je toliko zadužio srpsku kulturu, koji neobjašnjivo i čudesno posvećen knjizi i pisanoj reči i svemu što ona znači, da je zaslužio svih 425 nagrada koje postoje u ovoj zemlji”, kazao je Janković.

Viktor Lazić naročito ističe zahvalnost prema Fondaciji Spomenica solidarnosti koja je Adligatu obezbedila magacine za smeštaj publikacija.

“Prava nagrada za dobar projekat je pomoć tom projektu. Fondacija Spomenica solidarnosti omogućila nam je da spasimo desetine hiljada knjiga i da hiljade knjiga pošaljemo drugim bibliotekama i institucijama tako što su nam ustupili svoje magacine. Poverenje, poštovanje i pomoć – to je najveća nagrada”, kazao je Lazić.

izvor: RTV