Nove demonstracije za očuvanje nezavisnosti Mađarske akademije nauka

Nove demonstracije za očuvanje nezavisnosti Mađarske akademije nauka

02/06/2019 0 Autor: V.D.

BUDIMPEŠTA – 

U organizaciji Foruma akademskih radnika (ADF) u Budimpešti su počele nove demonstracije studenata, profesora i istraživača, koji žele da sačuvaju nezavisnost Mađarske akademije nauke (MTA).

Više hiljada ljudi se okupilo na Glavnom carinskom trgu, kraj Univerziteta „Korvin”, a potom su u koloni krenuli ka sedištu Akademije.

Uz skandiranje zahteva za slobodu naučne misli, učesnici nose transparente s jasnim porukama: „Dalje ruke od MTA”, „Akademija nije privatna firma”, „Sačuvajmo nezavisnost nauke” …

RTV

U pozivu na protest ADF je zatražio da se „ne dozvoli da nestane i naučna sloboda u Mađarskoj”, smatrajući da najnovije namere vlade Viktora Orbana imaju za cilj da se uguši još jedna javna institucija i preuzme kontrola nad sredstvima koja ona dobija iz budžeta i evropskih fondova.

Kriza oko MTA traje već skoro godinu dana, a pregovori čelnika te naučne ustanove i ministra za inovacije i tehnološki razvoj Lasla Palkoviča nisu urodili plodom. Vlada čvrto želi da od Akademije preuzme istraživačke institute i njima direktno upravlja, što u MTA smatraju neprihvatljivim.

Na Skupštini MTA 6. maja odlučno je odbijena inicijativa pomenut resora, ali uprkos tome vlada će, kako je najavila, još ovog meseca uneti u parlamentarnu proceduru predlog novog zakona o Akademiji i jednostrano doneti konačnu odluku.

Akademci, međutim, veruju da još ima nade da se taj scenario ne dogodi ili bar odloži, jer iz Brisela jača pritisak na zvaničnu Budimpeštu da se „vrati na put pravne države”. Nakon izbora za Evropski parlament i nešto ranijeg zamrzavanja statusa vladajućeg Fidesa u Evropskim narodnim partijama potezi Orbanove vlade su pod još većom lupom, što nije sasvim ostalo bez rezultata.

Mađarska vlada je, naime, ovih dana na neodređeno vreme povukla uredbu o stupanju na snagu osporavane nove sudske instance, Upravnih sudova, upravo zbog kritika iz Evropske unije. Akademci se nadaju da bi to isto moglo da se dogodi i sa MTA, imajući u vidu da bi Fides, u konstelaciji novih odnosa u Strazburu, želeo da povrati raniji status u poslaničkoj grupi narodnjaka, a to neće moći bez ustupaka u unutrašnjoj politici.

izvor: RTV