OPEK srezao prognozu globalne tražnje za naftom

OPEK srezao prognozu globalne tražnje za naftom

14/03/2019 0 Autor: V.D.

LONDON – 

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) smanjila je danas prognozu globalne tražnje za naftom svojih članica u tekućoj godini, jer su rivalske zemlje povećale proizvodnju.

U mesečnom izveštaju OPEK-a se navodi da će potražnja za naftom tog kartela u 2019. godini iznositi prosečno 30,46 miliona barela dnevno, što je za 130.000 barela dnevno manje u odnosu na predviđanja iz prošlog meseca i ispod količine koju trenutno proizvodi, prenosi CNBC.

OPEK i partneri tog naftnog kartela, poput Rusije, smanjuju proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara 2019. godine, što će biti na snazi šest meseci.

Rastuća proizvodnja van naftnog kartela ukazuje na potrebu daljeg ograničavanja proizvodnje unutar OPEK-a, ocenjuje se u izveštaju, zbog čega bi, kako navode pojedini analitičari, ta organizacija mogla da produži važenje sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Dnevna proizvodnja nafte unutar OPEK-a smanjena je u februaru za 221.000 barela u odnosu na januar, na 30,55 miliona barela. U tom smanjenju je Venecuela učestvovala sa polovinom, budući da je proizvodnja te zemlje u februaru pala za 142.000 barela na 1,0 milion barela dnevno, navodi se u izveštaju.

Izvor: RTV