Orban: Produbljena strateška saradnja sa SAD

Orban: Produbljena strateška saradnja sa SAD

14/05/2019 0 Autor: V.D.

BUDIMEŠTA – 

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban je, nakon razgovora sa šefom Bele kuće Donaldom Trampom u Vašingtonu, izjavio da je produbljena strateška saradnja dve države i da postoji velika saglasnost u borbi protiv ilegalnih migranata, terorizma i zaštiti hrišćanske zajednice.

Tramp je, s druge strane, pohvalio svog gosta na doslednoj zaštiti granice i aktivnom učešću Mađarske u NATO-u.

President Donald Trump welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban to the White House in Washington, Monday, May 13, 2019. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Orban je posle pune dve decenije ponovo pozvan u zvaničnu posetu Vašingtonu, a konferenciju na novinare dvojice lidera direktno su prenosili Si-En-En i mađarska državna televizija M1.

Mađarski premijer je, odgovarajući na pitanje o stanju demokratije u zemlji, istakao da vlada radi saglasno Ustavu usvojenom 2011. godine, da je koalicija Fidesa i demohrišćana od strane građana više puta dobila puno poverenje, a on lično sa velikim zadovoljstvom obavlja svoju dužnost.

Razgovoru u užem krugu su prisustvovali ministar spoljne trgovine i diplomatije Peter Sijarto i savetnik za bezbednost američkog predsednika Džon Bolton, a kasnije na plenarnoj sednici i državni podsekretar zadužen za američko-mađarske odnose Ferenc Kumin i vladin poverenik Đula Budai, odnosno američki potpredsednik Majk Pens.

izvor: RTV