Patrijarh i delegacija SPC nepovređeni u Siriji

Patrijarh i delegacija SPC nepovređeni u Siriji

02/06/2019 0 Autor: V.D.

DAMASK – 

Delegacija SPC koju predvodi patrijarh Irinej boravi u glavnom gradu Sirije, Damasku, gde se noćas dogodio napad, ali su oni nepovređeni, potvrdio je za IN4S ambasador Srbije Milan Vijatović.

...

Kako navodi portal, u kratkom razgovoru sa ambasadorom Srbije u Siriji potvrđeno im je da nema žrtava među našim građanima.

epa06700707 Smoke rise from an area of south Damascus after shelling by Syrian army, in Damascus, Syria, 29 April 2018. According to media reports, the Syrian army continued the military offensive it has launched earlier this month against militant groups entrenching in southern Damascus and captured several neighborhoods, including al-Qadam and al-Assali and targeting the remnants of armed groups in al-Hajar al-Aswad and its surrounding in Damascus southern countryside. EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

“Patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije kao i ostali članovi delegacije SPC su nepovređeni, svi su dobro”, rekao je za IN4S Vijatović.

Patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije i ostali članovi delegacije SPC nalaze se u Siriji u poseti antiohijskom patrijarhu Jovanu X.

Delegacija SPC koju čine i episkop šumadijski Jovan, arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej-stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i ipođakon Dejan Nakić, u poseti su Siriji od juče.

Ovo je zvanična poseta SPC, patrijarhu antiohijskom i svega Istoka Jovanu X i antiohijskoj Patrijaršiji.

Napad izraelske vojske na jugu Sirije dogodio se tokom noći, a usledio je u znak odmazde zbog dva projektila koja su pala na njihovu teritoriju, a za koje Izraelci tvrde da su ispaljeni iz Sirije, navodi portal.

Kako su preneli mediji, u napadu su poginula tri sirijska vojnika.

Dve eksplozije u Raki, stradalo 10 ljudi

Najmanje 10 osoba poginulo je u eksploziji u sirijskom gradu Raka, do koje je došlo kada je bombaš samoubica naleteo vozilom na kontrolni punkt snaga koje podržavaju SAD, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

To je jedna od dve eksplozije koje su juče na dve različite lokacije ođeknule u gradu na severu Sirije, koji je nekada bio de fakto prestonica takozvane Islamske države.

Prema navodima Opservatorije, čije je sedište u Londonu, u napadu na trg Naim ubijeno je pet boraca i pet civila. Uoči tog napada, ođeknula je još jedna eksplozija, koju je izazvala bomba pored puta u centru grada, dodaje Opservatorija.

izvor: RTV