Pobuna u britanskoj vladi protiv Tereze Mej?

Pobuna u britanskoj vladi protiv Tereze Mej?

24/03/2019 0 Autor: V.D.

LONDON – 

Ministri u britanskoj vladi otvoreno su se pobunili protiv premijerke Tereze Mej i traže njenu smenu, a pregovore o Bregzitu završio bi privremeni premijer, javljaju britanski mediji.

“Telegraf” piše da ministri žele time da spasu Bregzit i spreče da parlament preuzme kontrolu nad ovim procesom.

Prema navodima “Sandej tajmsa”, najmanje šest ministara želi da njen zamenik Dejvid Lidington preuzme mesto šefa vlade do formalnih izbora.

epa06657678 Britain’s Prime Minister Theresa May and her Swedish counterpart Stefan Lofven (not pictured) give a press conference following their meeting at the Rosenbad building, Stockholm, Sweden, 09 April 2018. EPA-EFE/JONAS EKSTROMER/TT SWEDEN OUT

List navodi da će se ministri suočiti sa premijerkom u ponedeljak na sednici vlade i da će zapretiti masovnom ostavkom ako se ona ne povuče, prenosi Blumberg.

Osim Lidingtona, podršku članova kabineta imaju i aktuelni šef diplomatije Džeremi Hant, kako navodi “Dejli Mejl” i ministar ekologije Majkl Gouv.

Britanija je po prvobitnom planu trebalo da napusti EU 29. marta, a sa liderima EU postignut je dogovor o odlaganju Bregzita do 22. maja ako britanski parlament iduće sedmice usvoji sporazum o Bregzitu. U protivnom, Britaniji preti izlazak iz Unije bez sporazuma.

izvor: RTV