“Pokušali da preuzmu vlast, Vučić se ne povlači pred nasiljem”

“Pokušali da preuzmu vlast, Vučić se ne povlači pred nasiljem”

17/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Predsednik vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da upad u zgradu Radiotelevizije Srbije predstavlja neuspešan pokušaj lidera Saveza za Srbiju da preuzmu vlast u zemlji.

“Naši građani treba da znaju da su sinoć, upadom u zgradu RTS-a, fašistički bandit i lopuža Đilas pokušali da preuzmu vlast u zemlji”, rekao je Đurić za jutarnji program Javnog servisa.

To im na sreću nije pošlo za rukom zahvaljujući profesionalnoj reakciji MUP-a, istakao je on.

“Vidim da i danas pozivaju na određene skupove i valjda se nadaju da bi mogli da upadnu u zgradu Predsedništva, valjda se nadaju da će na taj način moći da svrgnu, ubiju, ili šta već, predsednika Srbije”, rekao je Đurić.

“U vezi s tim. mogu da kažem da je sasvim sigurno da se Aleksandar Vučić neće sklanjati pred banditima i pred fašistima, da se neće povlačiti, dakle da se neće sklanjati pred njima, da se neće sklanjati pred nasiljem i da će se obratiti građanima Srbije”, istakao je Đurić.

Upad u RTS ogolio nedemokratsko lice tzv. lidera opozicije

Sinoćnji upad lidera SZS i pokreta “Jedan od 5 miliona” u zgradu RTS, pokušaj nasilnog zauzimanja Javnog servisa i napad na novinare i zaposlene ogolio je nedemokratsku prirodu i nasilne planove samoproglašenih lidera opozicije, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

“Nasilje kao zamena za argumente i nespremnost na demokratsku utakmicu pokazuje istinske namere ove grupe tzv. predvodnika ideološki razjedinjene opozicije ali koju očigledno ujedinjuje to što ne razumeju i ne priželjkuju demokratsku i respektabilno osnaženu Srbiju, što su spremni da temeljne demokratske vrednosti i međunarodnu poziciju Srbije u osetljivom trenutku urušavaju zarad partikularnih interesa”, istakla je Joksimovićeva.

To se događa nakon decenijskog perioda urušavanja Srbije u kome su opozicioni lideri aktivno učestvovali, ukazala je ona i dodala da je Srbija počela da, uz prednjačeću ulogu predsednika Vučića, dobija obrise ozbiljne države koja se ekonomski stabilizuje, koja reformski napreduje, koja proizvodi stabilnost na unutrašnjem i međunarodnom planu, i koja je danas ugledna, aktivno sarađujuća i odgovorna evropska država.

Oni koji su doneli odluku da unose haos, nemir i nedemokratsko nasilje nad institucijama i građanima i to u okolnostima pojačane potrebe stabilnosti i zajedničke unutrašnje snage naše zemlje u odnosu na izazove koji se postavljaju pred Srbiju, obelodanili su sopstvenu ulogu, naglasila je Joksimovićeva.

“Uverena sam da građani Srbije većinski i zrelo, imajući iskustva iz prošlosti, prevashodno cene i očekuju od političkih elita mir, prosperitet i bolju evropsku budućnost Srbije. Očekujem da će nadležni organi postupiti u skladu sa ovlašćenjima i zaštititi demokratske vrednosti u našoj zemlji”, zaključila je ministarka Joksimović.

SDP osudila upad u RTS

Socijaldemokratska partija Srbije osuđuje nasilni upad čelnika “Saveza za Srbiju” u zgradu Radiotelevizije Srbije, jer to nije samo napad na javni medijski servis, već uvod u nasilje koje može imati nesagledive posledice na demokratske procese u Srbiji.

“Sve dok su protesti u Beogradu bili mirni i nenasilni, oni su predstavljali deo uobičajenog demokratskog ambijenta u jednom društvu. Jučerašnjom radikalizacijom oni pak povećavaju tenzije, podstiču podele i sužavaju prostor za bilo kakav politički dijalog”, ističe se u saopštenju SDP-a.

Kako napominje ta stranka, očuvanje društvene i političke stabilnosti u zemlji bi morao biti zajednički cilj svih stranaka i drugih aktera, bili oni u vlasti ili opoziciji.

“Upad u zgradu RTS svakako nije korak u tom pravcu i delegitimiše sve one koji su u tome učestvovali”, naglašava SDP.

Na svu sreću, na kraju će demokratski izbori i glasački listići, a ne ovakve akcije određivati politički legitimitet i vladajuće koalicije i opozicije, dodaje se u saopštenju.

izvor: RTV