Popović: Izrael je sjajan partner u oblasti inovacija

Popović: Izrael je sjajan partner u oblasti inovacija

16/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Izrael je jedan od svetskih lidera u razvoju inovacija i njegova privreda se velikim delom zasniva na digitalnoj ekonomiji i inovacionom preduzetništvu čemu teži i Srbija, kaže ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnolški razvoj Nenad Popović i navodi da je svaki sastanak sa izraelskim zvaničnicima prilika da razmenimo iskustva.

“U Izraelu postoji izreka da polovina građana ima svoje startap kompanije, dok druga polovina planira da ih otvori. Takvo razmišljanje nam je potrebno i u Srbiji. I upravo to vidim kao jedan od svojih glavnih zadataka”, rekao je Popović u intervjuu za magazin “Diplomacy&Commerce”.

Vlada Srbije

Popović kaže da neki od najvećih svetskih pronalazaka pripadaju Izraelu i jevrejskim naučnicima.

“Isto tako, Srbija može da bude ponosna na svoje inovatore Nikolu Teslu, Mihajla Pupina i druge. To pokazuje da naše nacije, iako brojčano nisu velike, imaju snagu i ideje koje mogu da promene tok civilizacije”, kaže Popović.

Naglasio je da je prošle godine izvoz IT usluga iz Srbije premašio 1,2 milijardi evra, i prvi put u istoriji bio je veći od izvoza poljoprivrede, te da se struktura srpske ekonomije menja i polako prelazi iz ekonomije izvoza sirovina u ekonomiju razvoja i izvoza softvera.

Ministar je naveo da je naša startap zajednica još uvek mlada i može mnogo toga da nauči i da ubrza svoj razvoj ugledajući se na uspešne primere kakav je Izrael – startap nacija.

“Zato uvek ohrabrujemo članove inovacione zajednice da se prijavljuju i učestvuju na programima razmene kojih je danas mnogo – “MASHAV” i Ambasada Izraela u Srbiji neizmerno su doprineli razvoju saradnje inovacionih ekosistema naših dveju zemalja i skoro da nema mladih u srpskoj startap zajednici koji nisu prošli kroz makar jedan od njihovih programa”, rekao je Popović.

Naglasio je da postoji sjajna saradnja za Ministarstvo nauke i tehnologije Izraela koji pomaže razvoj inovacija i otvara istraživačke centre u regionima širom Izraela, pa je tako prošle godine Srbija pokrenula Program otvaranja regionalnih inovacionih startap centara.

Uskoro će, dodaje, biti otvoreni inovacioni startap centri u Subotici, Zrenjaninu, Valjevu, Staroj Pazovi, Gornjem Milanovcu, Čačku, Kruševcu i Pirotu u kojima će, pored samog prostora i opreme, mladima biti pružena sva neophodna mentorsku podrška da realizuju svoje inovacione ideje.

“Naš motiv je bio da, pored univerzitetskih centara, gde razvijamo najmodernije Naučno-tehnološke parkove i inovacionu infrastrukturu u koju ulažemo preko 70 miliona evra, pružimo šansu regionima da i oni razvijaju inovacije i inovaciono preduzetništvo, jer nesumnjivo u celoj Srbiji imamo veoma talentovane i kreativne mlade ljude”, rekao je Popović.

Naveo je da je prilikom jedne od zvaničnih poseta Izraelu sa izraelskim ministrom nauke i tehnologije Ofirom Akunisom razgovarao o tome da Srbija dobije pristup podacima koje dobija satelit “VENľS”, koji je u nadležnosti Izraelske agencije za svemir (Israel Space Agency), a koji se koristi za posmatranje atmosferskih prilika i vegetacije.

“Imajući u vidu da ovakvi podaci mogu da budu od velike koristi u oblasti poljoprivrede i da doprinesu planiranju i poboljšanju prinosa, naše izraelske partnere smo povezali sa srpskim stručnjacima u BioSense institutu u Novom Sadu, koji je već imao uspostavljenu saradnju sa izraelskim poljoprivrednim institutom ‘Volcani'”, kaže Popović.

Upitan o saradnji sa izraelskom kompanijom “Mobilicom”, Popović je rekao da se sa predstavnicima “Mobilicom” razgovaralo o različitim mogućnostima i prednostima koje bi njihova kompanija dobila ulaskom na srpsko tržište, te da su odlučili da započnu svoje aktivnosti u Srbiji, nakon čega su počeli i sa zapošljavanjem prvih inženjera.

“Srpsko tržište je veoma atraktivno za strane investitore, prvo zbog subvencija koje dajemo stranim kompanijama, a svakako i zbog činjenice da kompanije koje posluju u Srbiji mogu da izvoze svoje proizvode bez carina u EU, Rusiju i Tursku”, kaže Popović.

Dodao je da je poslednja u nizu izraelskih kompanija koja je zainteresovana da uđe na srpsko tržište je “TenenGroup”.

“Svakako se nadamo da ćemo i njih uskoro videti na našem tržištu”, navodi ministar.

U intervjuu je rekao i da Srbija i danas ima otvorena politička pitanja sa pojedinim zemljama međunarodne zajednice, isto kao i Izrael, jer se ne odriče svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

“Teška prošlost je nas Srbe naučila da budemo uporni, požrtvovani i snalažljivi. Isto kao i Jevreje”, naveo je ministar.

Popović je rekao da je Kosovo teritorija Srbije i da će to ostati sve dok imamo srpski Ustav i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

“Uveren sam da Kosovo nikada neće postati članica UN. U ovom trenutku pet zemalja EU, kao ni Izrael, nisu priznale Kosovo”, kaže ministar.

izvor: RTV