Popović: Srbija je već postala centar inovacija

Popović: Srbija je već postala centar inovacija

20/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je danas da je Srbija već postala centar inovacija jugoistočne Evrope i pozvao učesnike 23. Internacionalnog kongresa iz projektnog menadžmenta da svoje projekte realizuju u našoj zemlji.

Popović je, obraćajući se ekspertima iz 20 zemalja koji učestvuju na konferenciji u Beogradu, predstavio rezultate Srbije iz proteklog perioda, kao i potencijale naše zemlje u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, startap biznisa, projekata…

Beograd, 15. janaura 2019.- ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 7. novembra 2017. – Predsednik Rusije Vladimir Putin ce sigurno doneti poruku koja ce ohrabriti sve Srbe na KiM, kaze ministar za inovacije i tehnoloski razvoj Nenad Popovic.”Siguran sam da ce se otvoriti veoma vazne politicke teme kako da se nastavi dijalog, jer Srbija je za dijalog. Rusija je nekoliko puta vec iskazala spremnost da, ukoliko dodje do promene formata dijaloga, a mora da dodje posto je Briselski sporazum propao, uzme ucesce u pregovorima, ukoliko je Srbija zvanicno pozove”, rekao je Popovic za Tanjug. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Istraživanja, rekao je Popović, pokazuju da najrazvijenije ekonomije u svetu više od 30 procenata svog BDP-a ostvaruju kroz različite projekte.

Ministar je učesnike iz sveta podsetio na postojanje duge tradicije inženjerstva u Srbiji, kao i na velikane srpske nauke poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića…

“Ovi primeri pokazuju da naša zemlja, iako nije velika, ima snagu i ideje koje mogu da menjaju kurs civilizacije”, istakao je Popović ukazujući na značaj obrazovanog kadra koji čine temelj inovacija u Srbiji.

Popović je rekao da je naša zemlja u prošloj godini imala izvoz IT usluga vredan 1,2 milijardu evra i da je to prvi put da je ovaj sektor premašio vrednost izvoza agrara.

Sve promene proteklih godina u Srbiji, kaže ministar, pokazuju da se struktura naše ekonomije menja, a da su za to zaslužna ulaganja u industrijske i naučne parkove širom zemlje, inovacione i “startap” centre.

“Želimo da razvijamo ekosistem u kojem velike kompanije i ‘startapi’ mogu da sarađuju i budu partneri jer će to osigurati veći rast i nova radna mesta”, kaže Popović i dodaje da se zatim na taj način popunjava budžet iz kojeg se opet sredstva daju za obrazovanje mladih inženjera i novac za podršku njihovim inovativnim idejama.

izvor: RTV