Prednosti vožnje bicikla

Prednosti vožnje bicikla

29/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Prednosti vožnje bicikla u odnosu na automobil čine se beskrajnim. Svi pričaju o njima, ali kada treba doći do praktične primene ovog načina života, možda će to ipak za neke biti problem. 

Evo nekoliko razloga koji su dovoljno dobri da vas uvere da trebate početi.

Osim što je dokazano da vožnja bicikla produžava život i donosi mnoge dobrobiti za naše zdravlje, poznato je da je ovo i ekološki prihvatljiv način prevoza, prenosi Health24.

Produžava život

U studiji Andersona Larsa Boa, koja je provođena u Danskoj skoro 14,5 godina i koja je obuhvatila 30.000 ljudi, otkriveno je da su ljudi koji su vozili bicikl u proseku tri sata nedeljno smanjili rizik od rane smrti za 40 posto u odnosu na ljude koji nisu vozili bicikl.

Snižava holesterol

U Pertu u Australiji provedeno je istraživanje pod nazivom “Biciklizam 100” i pozvano je 100 putnika da se voze biciklom na posao nekoliko dana u nedelji. Njihovo zdravstveno stanje je praćeno i istraživači su otkrili da se njihov HDL (dobar holesterol) povećao, dok je njihov LDL (loš holesterol) znatno smanjen. Njihova aerobna sposobnost evidentno je poboljšana i njihov rizik od srčanog i moždanog udara se smanjio.

Nećete imati problema s parkiranjem

Teško je pronaći adekvatno mesto za parkiranje, a plaćanje je još gore. Putujući na biciklu, možete efektno izbeći jutarnje nevolje pri traženju mesta za parkiranje tako što ćete jednostavno uneti bicikl u svoju kancelariju ili ga svezati ispred.

Ekološki prihvatljivo

Zvanično, Svetski dan bez automobila obeležava se 22. septembra, ali to ne bi trebalo da bude jedini dan kada ćete otići na posao na biciklu. Osim što ćete na ovaj način sačuvati i poboljšati zdravlje, takođe ćete raditi i na čuvanju planete od štetnog zagađenja do kojeg dovode automobili.

izvor: RTV