Preminuo Jovan Dejanović, bivši gradonačelnik Novog Sada

Preminuo Jovan Dejanović, bivši gradonačelnik Novog Sada

02/06/2019 0 Autor: V.D.

NOVI SAD – 

Bivši gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović, umro je u 92. godini.

Dejanović je rođen u Velebitu kod Kanjiže 1927. godine, a nakon oslobođenja u maju 1945. godine dolazi u Novi Sad, kao preživeli logoraš dva logora u Mađarskoj i Nemačkoj.

novisad.rs

U Novom Sadu je završio Industrijsko-zanatsku školu, a u Zadru školu rezervnih oficira. Potom se vratio u Novi Sad gde je pohađao Političku i Srednju fiskulturnu školu, da bi kasnije diplomirao na Višoj školi za organizaciju rada.

1974. biran je za odbornika, a potom i predsednika Skupštine opštine Novi Sad, a na tu dužnost je ponovo izabran 1978. Kad je Novi Sad 1980. transformisan u sedam opština i konstituisana Gradska zajednica, izabran je za predsednika Gradske skupštine i na toj funkciji ostao do 1982. godine.

Za Dejanovića se vezuje da je značajan doprinos dao urbanoj izgradnji, sređivanju privrednog i komunalnog stanja u gradu, kao i razvoju prosvetno-kulturnog i sportskog života.

Za vreme osmogodišnjeg mandata na čelu Novog Sada, podignute su zgrade Srpskog narodnog pozorišta i Spensa, izgrađeni Most slobode i limanski Dom zdravlja.

Nosilac je Zlatne plakete SNP i Zlatne medalje Jovan Đorđević (1981), kao i francuske Legije časti (1984) za doprinos unapređenju jugoslovensko-francuskih odnosa. Dobitnik je Oktobarske nagrade Novog Sada iste godine, a 2016. mu je uručena Februarska nagrada za doprinos razvoju grada u periodu od 1974. do 1982.

izvor: RTV