Primakov: Rusiji stalo da se poštuju prava Srbije

Primakov: Rusiji stalo da se poštuju prava Srbije

25/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

“Stav Rusije prema krizi na Kosmetu je da će podržati svaki zahtev Beograda prema Moskvi, a nama je stalo da se poštuju prava Srbije na južnu pokrajinu i Rusija je garant da Srbija neće izgubiti u tom procesu”, izjavio je u razgovoru za “Večernje novosti” poslanik ruske Dume Jevgenij Primakov.

“Podržaćemo svaku odluku vašeg državnog vrha oko sudbine KiM, ako se ona donese uz politički konsenzus i ako to rešenje ne izazove građanski sukob. Rusiji je najvažnija imovinska i lična bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je Primakov, poslanik Dume i unuk čuvenog šefa ruske diplomatije i obaveštajne službe Jevgenija Maksimoviča Primakova, jednog od najzaslužnijih Rusa za Kumanovski sporazum i donošenje Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

РТВ

Jevgenij Maksimovič je i 2009. godine prvi put govorio o razgraničenju, tj. da Srbima ostane sever KiM i enklave u kojima žive, a njegov unuk kaže da je to bila poznata ideja koja se razmatra i dan danas.

“Stav Rusije je da Beograd to treba da reši i da takvu odluku donese ili ne”, rekao je Primakov.

Upitan o tome da li srpski evropski put nema alternativu, Primakov kaže da Srbija treba da poštuje svoj interes i ako donese odluku da uđe u EU, mora da to učini uz svoje uslove.

“Vidimo šta se desilo sa privredom Bugarske, koja je potpuno uništena posle ulaska u EU. Ne smete da dozvolite takav odnos”, rekao je Primakov.

Ne misli, kako kaže da stvari treba postavljati između BRIKS-a i EU, a da Srbija treba da sarađuje i sa jednima i drugima.

“Ako Srbija odluči da se približi ODKB, to jeste dodatna mogućnost. Ali, rukovodstvo Srbije izabralo je put vojne neutralnosti, koje ima svoje prednosti”, rekao je Primakov.

izvor: RTV