PROPAO TENDER: Neizvestan početak gradnje regionalnog centra za vanredne situacije u Novom Sadu

PROPAO TENDER: Neizvestan početak gradnje regionalnog centra za vanredne situacije u Novom Sadu

23/03/2019 0 Autor: V.D.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, ponovljenim tenderom traži firmu koja će projektovati Regionalni centar za vanredne situacije

NOVOSADSKIM vatrogascima odavno je potreban novi, veći prostor od sadašnjeg u Ulici Jovana Subotića, gde se ova služba nalazi više od veka, ali će na preseljenje morati još da sačekaju. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, ponovljenim tenderom traži firmu koja će projektovati Regionalni centar za vanredne situacije. Prethodni nije uspeo, jer ponude koje su stigle, nisu bile ispravne.

Budući kompleks će se nalaziti na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice na Telepu i planirano je da se za objekat koji će se prostirati na 2,35 hektara, izdvoji 13,2 miliona dinara, a imaće prizemlje i dva sprata.

U dokumentaciji konkursa javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije koji je raspisala Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, navodi se da će kompleks predstavljati prostorno-funkcionalnu celinu, namenjenu službama za zaštitu i spasavanje ljudi i materijalnih dobara od požara, eksplozija i opasnih materija.

– Tu će biti smeštene sve organizacione jedinice Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu – navodi se u konkursu javne nabavke. – To podrazumeva operativni centar, odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri izgradnji objekata, odeljenje za upravljanje rizikom, odeljenje za civilnu zaštitu i Vatrogasno-spasilačku brigadu.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da se, radi što efikasnijeg uključivanja vatrogasnih vozila u saobraćaj, ostavlja mogućnost za korekciju unutar raskrsnice na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice.

U prizemlju su predviđeni perionica za vozila, servis aparata za zaštitu organa za disanje, radionica za popravku vozila i vatrogasne opreme i garaža. Na prvom spratu će biti Komandno-operativni centar, kancelarije za pripadnike Vatrogasno-spasilačke brigade, amfiteatar, učionice, sanitarni čvor i druge prostorije. Na drugom spratu predviđene su kancelarije rukovodilaca i inspektora Uprave za vanredne situacije.

U DVORIŠTU OBUKA I TRENING

U DVORIŠTU kompleksa je planirana i izgradnja objekta za obuku i treninge. Pored osnovne funkcije, u Regionalnom centru bi se organizovala i obuka za sve učesnike u sistemu zaštite i spasavanja.

izvor: Novosti