Protokoli za dodatnu zaštitu konkurencije

Protokoli za dodatnu zaštitu konkurencije

16/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Međunarodna mreža za konkurenciju (ICN) donela je nove protokole čiji cilj je globalna borba protiv diskriminacije tržišnih učesnika i veća transparentnost a republička Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) jedan je od utemeljivača ovih dokumenata, saopšteno je iz KZK.

Novi protokoli ICN doneti su da bi se pojednostavio proces sprovođenja propisa uz istovremeno sprečavanje zemalja da koriste lokalne zakone o zaštiti konkurencije u korist domaćih kompanija u odnosu na konkurente iz drugih jurisdikcija, saopštila je KZK.

RTV

Protokoli su tako koncipirani da institucije zadužene za zaštitu konkurencije “ne mogu nameštati ishode u korist privilegovanih konkurenata i na taj način vršiti pritisak na privrede drugih zemalja”, navedeno je u saopštenju.

Motiv Komisije za zaštitu konkurencije da učestvuje u utemeljivanju novih pravila je da pošalje jasnu poruku svim tržišnim učesnicima na teritoriji Republike Srbije “da će ova institucija nastaviti da radi uz punu transparentnost i pravnu sigurnost njihovih investicija u pogledu primene politike zaštite konkurencije”.

izvor: RTV