Prvi muzej 3D karikature u Kragujevcu

Prvi muzej 3D karikature u Kragujevcu

16/05/2019 0 Autor: V.D.

KRAGUJEVAC – 

Prvi muzej u Srbiji 3D karikature nalazi se u Kragujevcu, a otvoren je zahvaljujući umetniku Milivoju Obrenoviću koji je svojim specifičnim figurama poznatih ličnosti iz sveta sporta, muzike, kulture i istorije napravio jedinstven izložbeni prostor o kojem je i sam maštao od 1996. godine kada je počeo da se bavi ovom specifičnom umetnošću.

Tri D karikature Kragujevčanina Milivoja Obrenovića Lije vode vas kroz avanturu umetnikovog stvaralaštva spajajući i slikarstvo i crtež i skulpturu u jedinstveni omaž ličnostima koje su obeležile kako savremeno tako i neko prošlo doba.

RTV

Milivoje Obrenović Lija, karikaturista kaže: “To je materijal sličan plastelinu ali kada se otkuva i ispeče dobija čvrstoću i ne menja oblik, ne menja ni boju i ostane trajno čvrst. Otprilike sam napravio oko 250 figura 3D karikatura i u jednom staklu može da ima četiri lika ili dva lika pa i više.”

Figure iz sveta muzike, sporta, nauke i kulture završile su u kolekcijama širom sveta ali i u domovima naših poznatih ličnosti.

“Kusturica, Bregović, Vlada Veličković, Vlade Divac, Veroljub Dugalić, Kusovac, Ivan Ivanović, Željko Samardžić i naravno Novak i Jelena, Noleta sam čak dva puta radio”, kaže Milivoje.

Kao veliki ljubitelj Rolingstonsa neostvarena želja mu je da pokloni čuvenoj grupi 3D karikaturu benda. Ipak veći izazov predstavljala je figura iz sveta likovne umetnosti.

“To je možda Monaliza i Leonardo jer sam rad je zahtevao dosta kreativnosti i mnogo strpljenja jer su oni slični i onda je došlo i do drugačijeg razmišljanja prilikom rada samog lika”, ističe Milivoje.

Zavod za ispitivanje municije u okviru nekadašnje fabrike Crvena Zastava ustupio je na 5 godina prostor kragujevačkom karikaturisti koji je nekada i sam bio radnik u lokalnom listu Zastava gde je i spoznao svoj talenat za crtanje karikatura.

izvor: RTV