Pupovac ostaje uz Plenkovića

Pupovac ostaje uz Plenkovića

12/03/2019 0 Autor: V.D.

Predsedništvo SDSS o odnosima u vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj i budućim razgovorima o vladi u Zagrebu.

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

LIDER Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac neće, uz još dva saborska poslanika, napustiti vladajuću koaliciju u Hrvatskoj koju predvode premijer Andrej Plenković i HDZ.

To je odlučilo predsedništvo Samostalne demokratske stranke Srba (SDSS), uz zaključak da treba što hitnije razgovarati s koalicionim partnerima o stanju u Hrvatskoj.

Predsedništvo stranke je raspravljalo o odnosima u koaliciji i zaključilo da je došlo do krajnje granice do koje može ići kao stranka, do crte koju ne može preći u svrhu odbrane temeljnih demokratskih vrednosti, vladavine prava, slobode medija, međunarodnih obaveza Hrvatske i prava srpske nacionalne manjine, kako je rekao Boris Milošević, predsednik kluba poslanika SDSS-a.

Sam Pupovac nije želeo ništa da komentariše posle sednice predsedništva stranke, ali je ovlašćen da započne razgovore sa partnerima nakon kojih će se ponovo sastati vrh SDSS-a.

Hrvatski mediji su različito ovih dana reagovali na najavu da bi moglo doći do prekida saradnje SDSS-a i HDZ-a, a bilo je stavova da Srbi od toga ionako nisu imali nikakve koristi.

Dok je Pupovac bio verni partner i držao Plenkoviću leđa kada mu je to bilo najpotrebnije, srpska zajednica u Hrvatskoj nije rešila nijedan problem koji godinama pritiska one malobrojne Srbe koji su ostali u Hrvatskoj.

OSLOBOĐEN “ZA DOM SPREMNI”

Prekršajni sud u Šibeniku je oslobodio kantautora Marka Perkovića Tompsona, koji u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo, optužbi za korišćenje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” na tri koncerta 2016. i 2017. godine. Policija je podnela žalbu. Šibenskom presudom nastavljena je praksa po kojoj se pevač na sudovima lišava odgovornosti za korišćenje ustaškog pokliča na početku pesme “Bojna Čavoglave”.

Izvor:Novosti.rs