Rakić: Zahtevamo od Tužilaštva da oslobodi uhapšene

Rakić: Zahtevamo od Tužilaštva da oslobodi uhapšene

29/05/2019 0 Autor: V.D.

KOSOVSKA MITROVICA – 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je od Tužilaštva da momentalno oslobodi građane Zubinog Potoka koji su uhapšeni tokom jučerašnje akcije ROSU jedinice.

“Razumem da su zadržali policajce koje terete za nešto, nije im prvi put, ali uhapšeni stanovnici Zubinog Potoka nisu krivi ni za šta, sem što su bili tu i što su goloruki stali ispred do zuba naoružanih specijalaca”, rekao je Rakić za RTS.

On je istakao da mu je tokom jučerašnje akcije zasmetalo mnogo toga, naročito prekomerna sila ROSU jedinica u Zubinom Potoku.

“Nisu se libili da prebijaju starce i žene i čak su uhapsili tri žene u južnom delu Mitrovice. Pretpostavljamo da su još u pritvoru, nemamo informacije u kakvom stanju i gde se nalaze”, rekao je Rakić.

РТВ

On je naveo da niko nije osudio prekomernu silu tokom akcije i dodao da ne očekuje od Prištine ništa.

“Ne mogu da kažem kakvi će biti naši potezi. Oni će biti donošeni iz minuta u minut, jer odluka koju donesemo sada neće možda biti validna ili u saglasnosti centralne Prištine. Aktiviraćemo naš krizni štab i sastajaćemo se iz časa u čas”, rekao je Rakić.

Govoreći o protestima zakazanim za danas na trgu u Severnoj Mitrovici, Rakić je rekao da je namera da se pokaže jedinstvo, da Srbi žele mir na tim prostorima, ali i da se pokaže Prištini i međunarodnoj zajednici koliko Srba ima i da se nisu uplašili brutalne akcije ROSU policije.

Predstavnici Srba: Nećemo otići, jer odavde nema nazad

Predstavnici Srba sa severa i Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakli su sinoć da ni poslednja brutalna akcija Prištine neće oterati Srbe iz pokrajine i preneli poruku da će Srbija da ih zaštiti.

Rakić rekao je da pored terora koji sprovode Albanci bole i “pucnji u leđa” koji dolaze od pojedinih srpskih opozicionih lidera.

“Molimo vas ne pucajte nam u leđa, jer ovde žive naša deca”, rekao je Rakić u specijalnoj emisiji na TV Most.

Rakić je istakao i da je na svaki poziv na mir koji dolazi iz Beograda odgovor Prištine “brutalna akcija i teror nad golorukim narodom”.

Pozvao je građane sve četiri opštine na severu Kosmeta da što masovnije dođu u podne u centar Kosovske Mitrovice, odakle će, kako kaže, svi zajedno poslati poruku “da se nismo uplašili, da nećemo otići, jer odavde nema nazad”.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da je simptomatično da se ovako brutalna akcija sprovodila kada su građani, kako kaže, takoreći obezglavljeni, jer su politički predstavnici bili u Beogradu gde se razgovaralo kako da se sačuva mir na ovim prostorima i da se gradi budućnost i za Srbe i za Albance.

Očekivao je, kako je istakao u emisiji TV Most, jasniju reakciju međunarodne zajednice koja je, “nažalost ćutanjem pokazala da mi moramo da uz svoju državu gradimo mir”.

Naša država je uz nas, naglasio je Simić, dodajući da je to i poruka predsednika Srbije da niko neće dirati srpski narod.

Podršku države Srbije Srbima na Kosmetu preneo je i zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović koji je rekao da se nasiljem pokušava stvoriti strah kod Srba.

“Ipak, Srbi znaju da je svaka okupacija teška, ali isto tako znaju da nijedna okupacija nije trajala večno pa neće ni ova”, naglasio je Jović.

Bolje da sednemo i da se dogovorimo, jer mi nismo za rat, poručio je Jović Albancima.

Direktor Kliničko – bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici doktor Milan Ivanović rekao je da je više nego očigledno da je konačni cilj Albanaca etničko čišćenje Srba, dodajući da se “zato moramo ponašati odgovorno”.

Čvrsto sam uveren da naša država i predsednik Aleksandar Vučić misle i računaju na nas i dobili smo čvrste garancije da će zaštiti svoj narod na KiM, naveo je Ivanović.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović kaže da je u Zubinom Potoku danas bilo pravo ratno stanje.

“Mi smo branili, a postavljanjem barikada i paljenjem guma hteli smo da pokažemo da ne želimo da nas hapse i biju. Nama treba mir i suživot sa Albancima, ali ovakve akcije ne vode ka tome”, rekao je on, dodajući da uhapšeni Srbi iz Zubinog Potoka nemaju nikakve veze sa kriminalnim radnjama koje im se stavljaju na teret.

Zamenik ministra kosovske policije Milan Radojević je naglasio “da ne može da pronađe opravdanje za ovakvu akciju bez obzira što se vodi pod plaštom borbe protiv korupcije”.

Ukoliko je postojala sumnja da su počinili bilo kakvo krivično delo, zašto je to moralo da se uradi sa sedamdeset oklopnih vozila, navodi Radojević.

Prema rečima gradonačelnika Leposavića Zorana Todića, u ovoj opštini je uhapšeno sedam pripadnika pograničke službe od kojih su tri žene i četiri muškarca.

Kako je rekao, ova akcija nema za cilj borbu protiv korupcije, već da zaplaši i protera Srbe sa KiM.

“Mi smo rešeni da ostanemo, a to možemo samo sa našom državom Srbijom”, naglasio je Todić, podsetivši da je i u prethodnom periodu bilo puno teških trenutaka i da ih je tada sačuvala sloga i jedinstvo.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković smatra da je Priština ovom akcijom želela da pokaže Srbima koji žive na KiM ali i Beogradu da srpski narod nije poželjan na KiM.

Janković je apelovao na međunarodne snage, pre svega Euleks i Kfor, da zaštite srpski narod, jer je to, kako je istakao, njihova misija i zadatak.

Poruku Srbima da država Srbija neće dozvoliti nikakav pogrom ili oluju o kojima zveckaju u Prištini preneo je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev koji je odao priznanje srpskom narodu na trpeljivosti i razumevanju situacije.

Kako je rekao, srpski narod i država Srbija je učinila sve da stvari vodi putem mira i kompromisa.

Imamo snage, volje i odlučnosti da ako zatreba pobedimo, zaključio je Kozarev za TV Most.

izvor: RTV