Rast prozivodnje čelika oko 10 odsto u prvom kvartalu

Rast prozivodnje čelika oko 10 odsto u prvom kvartalu

15/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Evropske kvote za čelik nisu negativno uticale na Srbiju i u prvom kvartalu smo imali rast proizvodnje čelika od oko 10 odsto, izjavio je danas Milan Trajković, zamenik generalnog direktora Odeljenja za ekonomska istraživanja i statistiku u Narodnoj banci Srbije.

“Za sada nas kvote za čelik nisu previše pogodile. Mislim da je proizvodnja čelika u Srbiji u prvom kvartalu iznosila oko 500.000 tona i da je to rast od oko 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Trajković na pitanje novinara o uticaju evropskih kvota na čelik na privredni rast.

epa05895251 Crude steel is melted in the steel plant of German corporation ThyssenKrupp in Duisburg, Germany, 07 April 2017. Media report ThyssenKrupp plans to inform works counsel on 07 April 2017 about company’s plans to restructure it’s European steel business. ThyssenKrupp and Indian Tata Steel are in merger negotiations. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Svakako, dodao je on na konferenciji za medije u NBS, da kvote predstavljaju izvestan rizik, ali za sada nisu mnogo uticale rast Srbije.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je navela da nam kvote, s obzirom na strukturu proizvodnje u čeličani HBIS u Smedervu – beli, hladni i toplovaljani limovi – ne idu mnogo na štetu.

izvor: RTV