Rekonstruisana četiri tunela na pruzi Kraljevo – Raška

Rekonstruisana četiri tunela na pruzi Kraljevo – Raška

02/06/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

“Infrastruktura železnice Srbije” saopštila je da je 30. maja završila rekonstrukciju četiri tunela na pruzi Kraljevo – Raška i da je saobraćaj u potpunosti normalizovan.

Rekonstrukcija ovih tunela između Kraljeva i Raške, ukupne dužine oko 4,3 kilometra, trajala je od 4. marta i obuhvatila je zamenu kolosečnog materijala, šina, pragova i tucanika, mašinsko regulisanje koloseka, kao i čišćenje odvodnih kanala, navodi se u saopštenju.

Reč je o tunelima „Bela Glava”, „Polumir”, „Bojanić” i „Dželep”, a poslednji put njihova rekonstrukcija rađena je još 1961. godine.

Nakon završetka radova u ovim tunelima, putnički železnički saobraćaj između Kraljeva i Raške u potpunosti je normalizovan, jer je tokom njihove rekonstrukcije za putnike na ovoj relaciji bio organizovan autobuski prevoz.

„Infrastruktura železnice Srbije” ove godine rekonstruisaće ukupno 27 tunela na srpskim prugama, a ukupna vrednost izvedenih radova iznosiće nešto više od milijardu dinara.

Pored četiri tunela između Kraljeva i Raške, u toku je i rekonstrukcija četiri tunela između Banje Koviljače i Zvornika, a početkom juna počinju i radovi u još četiri tunela između Bora i Majdanpeka.

Pored toga, planirano je da do kraja jula bude završena i rekonstrukcija 15 tunela na „Šarganskoj osmici” , što od izgradnje pruge Mokra Gora – Šargan Vitasi nikada do sada nije urađeno, navedeno je u saopštenju.

izvor: RTV