Šej: Žalim zbog “kolateralne štete”, samo sam radio svoj posao

Šej: Žalim zbog “kolateralne štete”, samo sam radio svoj posao

22/03/2019 0 Autor: V.D.

BRISEL – 

Džejmi Šej, dugogodišnji službenik NATO i portparol Alijanse za vreme bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, koji je sada u penziji, izjavio je da žali zbog “kolateralne štete”, ali tvrdi da je bombardovanje bilo opravdano.

U intervjuu “Bi-Bi-Siju” na srpskom povodom 20. godišnjice bombardovanja, Šej je kazao da posle 1999. godine nije dolazio u Beograd, iako je pre bombardovanja imao prijatelja u Srbiji.

“Američki predsednik Hari Truman je rekao – ako želite prijatelja u Vašingtonu, kupite psa. Možda to važi za mene i Beograd – možda je jedini način da imam prijatelja u Beogradu, da nabavim psa”, rekao je Šej.

BRU60 – 19990602 – BRUSSELS, BELGIUM : NATO spokesman Jamie Shea gestures during the daily press conference at the NATO headquarters in Brussels, Wednesday 02 June 1999. NATO members and friendly states have offered to provide nearly 50,000 men for a Kosovo peace-keeping force, Shea said. Officials say a Kosovo Force (KFOR) of some 50,0000 would be needed due to the effects of fighting: roads and bridges destroyed, mines, refugees to be escorted home, medical emergencies. EPA PHOTO BELGA/ROBERT VANDEN BRUGGE/vdb-cl

Kako navodi “Bi-Bi-Si” na srpskom, Šej je u Beogradu omražen jer mu je pripisano autorstvo nad konstrukcijom “kolateralna šteta” za civilne žrtve NATO projektila, a u Prištini, gde povremeno odlazi, dočekuju ga kao – heroja.

“Možda bih ja želeo da je taj odnos nešto ravnomerniji, ali to ne možete da kontrolišete – možete samo da radite svoj posao na najbolji način”, kaže Šej.

On je prokomentarisao korišćenje konstrukcije „kolateralna šteta” za stradanja civila.

“Ta konstrukcija zaista oslikava jednu distancu prema stvarnosti, ljudima kojima je nanet bol. Trebalo je da budemo oprezniji u korišćenju vojne terminologije koja je kontraproduktivna u široj javnosti”, naveo je Šej.

On ipak tvrdi da je intervencija NATO u Jugoslaviji bila je i neizbežna i opravdana.

“U situaciji nasilja i etničkog čišćenja, NATO je uradio pravu stvar da se na Kosovu ne bi ponovio scenario iz Bosne. Izrazio bih žaljenje zbog pojedinih detalja, ali zbog opšteg razloga za pokretanje kampanje – 20 godina kasnije jednako sam uveren u opravdanost, baš kao i tada”, kazao je Šej.

On napominje da je u poslednje dve decenije imao mnogo susreta sa Srbijom u promenjenim okolnostima, kaže da je radio na projektima NATO i Srbije, a sebe opisuje kao prijatelja Beograda „iz senke”, jer tvrdi da je tako bolje i za projekte i za njega.

“Voleo bih da dođem u Beograd, a da to ne bude u potpunoj tajnosti – žalim što je razvod bio ne iz izbora, nego iz nužde. Voleo bih da govorim na nekoj konferenciji i da, ako prema meni ne poleti mnogo cigli i paradajza, to uradim još dva-tri puta u narednih nekoliko godina”, zaključio je Šej.

izvor: RTV