Simić i Vulović: Sve odluke donosićemo zajedno sa Beogradom

Simić i Vulović: Sve odluke donosićemo zajedno sa Beogradom

25/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Politika vlasti na severu Kosova i Metohije neodvojiva je od politike državnog vrha Srbije i sve probleme ćemo rešavati zajedno, poručili su danas predsednik Srpske liste Slavko Simić i predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović.

Oni su tako posle jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predstavnicima Srba sa KiM, prokomentarisali za RTS koja je to crvena linija koja će značiti da predstavnici Srba na severu KiM treba da napuste izabrane funkcije.

РТВ

“Odlučivaćemo zajedno s našom državom Srbijom i donosićemo odluke u interesu naroda. Ako osetimo potrebu da je najbolji način da se izađe iz centralnih institucija, da se izađe iz svih institucija u kojima smo se integrisali, takvu odluku ćemo doneti u skladu s našim državnim vrhom. Do tada ćemo pokušavati da držimo sve institucije pod kontrolom”, rekao je Simić.

On je dodao da su predstavnici Srba sa KiM na jučerašnjem sastanku imali prilike da čuju analizu unutrašnje i spoljne situacije, koju je Vučić predstavio na osnovu razgovora sa svetskim liderima – predsednicima Rusije, Kine i Francuske, kao i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

“Analiza govori da se nalazimo u teškoj političkoj situaciji, da moramo da donosimo čvrste i snažne odluke u narednom periodu”, rekao je Simić.

Konstatujući je da je očigledno da Priština ne želi da ukine takse na robu koja iz centralne Srbije ulazi na KiM, Simić je ocenio da je pred Srbima puno izazova jer Priština, kako je rekao, pokušava da dijalog transformiše u konfuznu situaciju i destabilizuje sever KiM.

“Moramo da se čuvamo toga i donosimo prave i čvrste odluke”, poručio je Simić.

On je dodao da se svaki mogući način koristi u kosovskoj skupštini da se satanizuju Srbi i srpski narod, ocenivši da bez istine nema rešavanja kosovskog problema.

Simić je, takođe, naglasio da ne misli da je Priština iscrpela svaku mogućnost da i dalje proganja Srbe na KiM i vodi “agresivnu, neopravdanu i nelegalnu politiku prema srpskom narodu”

“što se više bude komplikovala situacija u Prištini, to će pritisak na Srbe, Srpsku listu i Srbiju biti veći. Na svaki mogući način pokušavaće sa skupštinske govornice da optuže Srbiju i vode agresivnu politiku. Tako se najbolje zadobija glasačko telo kod Albanaca i najbolje se produbljuju međuetnički odnosi i kriza”, rekao je Simić.

Povodom bezbednosnih izazova o kojima je govorio Vučić posle sastanka – da se spremaju hapšenja Srba, da je kosovksa specijalna jedinica ROSU na oprezu, Simić je rekao da postoji opasna i konfuzna atmosfera koja vlada na teritoriji KIM i da je Prištini opsesija da osvoji sever KiM.

“Moramo da se zaštitimo na pravi mogući način jer svi pokušavaju da upravljaju našim životima, političkim životom na KiM i to će raditi u narednom periodu. Naše je da se zaštitimo i borimo da do toga ne dođe”, poručio je Simić.

Na pitanje s kakvim izazovima predsednici opština na severu KiM stupaju na dužnost, imajući u vidu da razlozi zbog kojih su podneli ostavke nisu otklonjeni, Vulović je rekao da će izazovi biti ogromni i dodao da na KiM problemi konstantno traju.

On je naglasio da je tokom jučerašnjeg sastanka predstavnika Srba na KiM i predsednika Vučića ponovo potvrđeno jedinstvo srpskog naroda na KiM, u zajedništvu sa državnim vrhom Srbije.

“Izbori za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM prevazilaze važnost lokalnih izbora, to je vrsta referenduma i potvrda naše politike, zajedništva države Srbije i srpskog naroda na KIM”, poručio je Vulović.

Upitan koja je to crvena linija koja će značiti da ne predsednici opština na severu KiM ne mogu da ostanu na izabranoj funkciji, Vulović je rekao da se sve odluke donose zajedno sa državnim vrhom Srbije, s kojim se na sastancima razgovara o svemu, a najviše o političkim i bezbednosnim problemima.

“Videćemo, politika vlasti sa severa KiM i Srba sa KiM je neodvojiva od našeg državnog vrha i sve probleme ćemo rešavati zajedno”, poručio je Vulović.

Vulović je naglasio da su predstavnici Srba na severu jedinstveni, a to jedinstvo je, kako je rekao, sprečavalo Prištinu da reaguje na brutalan način na severu KiM.

“Gazivode je mnogo važno i Albancima i Srbima. Nekih 600-700.000 stanovnika pije vodu sa Gazivoda. A termoelektrana u Obiliću ne može da proizvodi električnu energiju bez vode sa Gazivoda”, ukazao je Vulović.

On je ocenio da su Gazivode jedan od krucijalnih problema na KiM, ali da one mogu da budu i način za pomirenje.

“Ako je to svima neophodan i preko potreban objekat i sistem, postoji mogućnost da se dogovorimo oko toga i sve probleme rešimo. Ono što mislim da sprečava PR da brutalno reaguje je odlučnost državnog vrha Srbije i predsednika Vučića, koji je odlučan da svim sredstvima brani Srbe na KiM, pogotovu ako su fizički ugroženi”, rekao je Vulović.

On je dodao da je uveren da će biti problema na KiM, ali je istakao da su Srbi navikli na to i da su odlučni da ostanu na KiM.

izvor: RTV