Simić: Srbi neće dozvoliti ugrožavanje Univerziteta

Simić: Srbi neće dozvoliti ugrožavanje Univerziteta

21/03/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je povodom namera Prištine da zakonom o visokom obrazovanju srpski Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici integriše u kosovski sistem da je to još jedan u nizu pritisaka vlasti u Prištini na kosovske Srbe.

On je istakao i da sa pravne tačke gledišta bez glasova srpskih poslanika u parlamentu taj zakon neće proći.

Kosovska Mitrovica, 17. marta 2019. – U Kosovskoj Mitrovici, povodom nereda u Beogradu tokom danasnjih demonstracija dela opozicije, Mitrovcani su se spontano okupili, spremni da krenu u glavni grad, kako bi, kako kaze potpredsednik Srpske liste Igor Simic, ukoliko je potrebno branili drzavne institucije. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

“Oni vrlo dobro znaju da je Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan od glavnih stubova opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i kao jedna od najznačajnijih institucija Republike Srbije na ovim prostorima predstavlja trn u oku svima onima koji ovo žele da zauzmu, pre svega sever pokrajine”, rekao je Simić za RTS.

Simić je istakao da pravno gledano nacrt zakona o visokom obrazovanju bez glasova četiri srpska poslanika u parlamentu ne može da prođe.

“Međutim, nas ništa ne može iznenaditi sa njihove strane. Od strane srpske liste i od strane srpskog naroda mi nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi funkcionisanje univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici”, rekao je Simić.

Srbi to, kako je naglasio, nikako neće dozvoliti, niti će ijedan srpski poslanik pružiti podršku takvom scenariju.

izvor: RTV