Skupština nastavlja sednicu o Kosovu i Metohiji

Skupština nastavlja sednicu o Kosovu i Metohiji

28/05/2019 0 Autor: V.D.

BEOGRAD – 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Skupštinu Srbije, gde će obavestiti javnost o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Sa predsednikom su u parlament došli i ministar policije Nebojša Stefanović i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Beograd, 22. maja 2019.- Poslanici u Narodnoj skupstini Srbije tokom izlaganja ministra drzavne uprave i lokalne samouprave Branka Ruzica Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ nr

РТВ

Sednici, koja je sinoć završena nešto pre 22 sata, posle šest sati rasprave, prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, svi članovi njenog kabineta, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić, predstavnici Srpske liste, kao i predstavnici diplomatskog kora.

U radu su učestvovali poslanici SNS, SPS-JS, SRS, LDP, LSV, zatim samostalni poslanik Miladin Ševarlić, kao i Đorđe Vukadinović i poslanici Stranke moderne Srbije, koji su, zbog značaja teme, prekinuli bojkot parlamenta.

Poslanici dela opozicije okupljene oko SzS koji bojkotuju rad parlamenta, nisu bili u sali.

Vučić je istakao da je vreme da biramo između slatkih laži i gorke istine, a da je njegovo da građanima kaže istinu.

On je naveo da niko ne treba da pomisli da se neće više od drugih boriti za naš narod na KiM i za KiM i to posebno od onih koji istinu znaju, a namerno je prećutkuju.

Predsednik je poručio da više nikada neće biti novih pogroma Srba na Kosovu i Metohiji.

Istakao je i da Priština ne želi stvarni dijalog u ovom trenutku, o čemu govori veliki broj jednostranih poteza koje je povukla u poslednje vreme i ponovio da Beograd neće sesti za pregovarački sto sve dok ne budu ukinute takse.

Vučić je ukazao da “zamrznut konflikt” između Beograda i Prištine ne može da postoji kao trajno rešenje, jer ga, kako je rekao, Albanci neće.

“Ako zamrznut konflikt ostane, samo je pitanje kada će Albanci da napadnu Srbiju. Sledeće pitanje je kako ćemo da izdržimo napad Albanaca ako do njega dođe”, rekao je Vučić na posebnoj sednici o KiM u Skupštini Srbije.

Istakao je i da će, ako bude kompromisnog rešenja, mada je, kaže, skeptik po tom pitanju, narod o tome morati da se izjasni na referendumu, a, za razliku od drugih zemalja, kod nas će odluka naroda biti obavezujuća.

Predsednik je ukazao i da je Srbija od maja 2014. godine do maja ove godine, prema izveštaju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, investirala značajna sredstva u ekonomski razvoj, infrastukturu, poljoprivredu, obrazovanje i zdravstvo u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM.

U jučerašnjem delu sednice govorili su šefovi poslaničkih grupa, a danas se nastavlja rasprava, za koju će poslanici imati dvostruko više vremena, nego što je predviđeno Poslovnikom, pa će o izveštaju moći da diskutuju 10 sati.

izvor: RTV