Sombor: Vandali porušili 15 spomenika na Katoličkom groblju

Sombor: Vandali porušili 15 spomenika na Katoličkom groblju

19/03/2019 0 Autor: V.D.

SOMBOR – 

Četiri muškarca i jedna ženska osoba porušili su 15 nadgrobnih spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru, a vandalski čin dogodio se u noći između subote i nedelje, saznaje Tanjug.

Za ovo krivično delo zaprećena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

“Zatečeni smo onim što su vandali uradili. Ovaj čin je apsolutno za svaku osudu. Sigurnosne kamere na groblju snimile su sve počinioce, koje je policija odmah identifikovala i privela”, kaže u izjavi za Tanjug Goran Nonković, direktor JKP Prostor iz Sombora, preduzeća koje je zaduženo za održavanje grobalja na teritoriji Grada Somboru i okolnih mesta.

Na snimcima sigurnosnih kamera, kaže Nonković, vidi se pet osoba, četiri muškarca i jedna ženska osoba, kako skrnave i ruše nadgrobne spomenike.

“Gledam te snimke, jasno vidim njihova lica i to šta su radili te noći. Nosili krsteve, nešto radili sa njima, nejasno je tačno šta, a potom su ih lomili. Vidi se i kako ruše nadgrobne spomenike, koji su smaknuti sa osnovnog postolja”, kaže Nonković.

Direktor JKP Prostor kaže da još nije utvrđeno kolika je materijalna šteta pričinjena, ali da se čini da je manja. Ipak, napominje da je mnogo veći problem samo saznanje da je neko spreman da tako nešto učini.

” Mi ćemo već sutra vratiti 70 odsto smaknutih nadgrobnih ploča, na kojima nema skoro nikakvih oštećenja. To će obaviti profesionalci, a prethodno ćemo tražiti dozvolu vlasnika grobnih mesta. Vratićemo i one nadgrobne ploče vlasnika, sa kojima trenutno ne možemo da stupimo u kontakt. Vratićemo ih na našu inicijativu, iz najbolje namere”, kaže Nonković i napominje da je na preostalih 30 odsto

Upitan da li Katoličko groblje, koje je pod ingerencijom tog preduzeća, ima fizičko obezbeđenje, Nonković odgovara odrično.

“Nigde u svetu ne postoji fizičko obezbeđenje na bilo kom groblju, pa tako ni kod nas. Zato je ono osigurano sigurnosnim kamerama, koje pokrivaju celu površinu. Zahvaljujući njima, odmah smo uspeli da idetifikujemo počinioce. Takođe, groblje ne zaključavamo, jer na to nemamo zakonsko pravo. Ono mora da bdue dostupno u svakom trenutku vlasnicima grobnih mesta”, objasnio je Nonković, rekavši da to preduzeće upravlja sa ukupno 37 grobalja na treritoriji Sombora i okolnih mesta.

Snimke je ovo preduzeće ustupilo Policijskoj upravi Grada Sombora. JKP “Prostor” obavestio je vlasnike o incidentu i upoznao ih sa procedurom za podnošenje odštetnog zahteva u Policijskoj upravi Grada Sombora.

izvor: RTV